Vajinusmus Nedenleri Ve Tedavisi

 

 

 

VAJINISMUS NEDIR?

Vajinismus fiziksel olarak bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi veya başka bir de deyişle verememesidir. Bu durumda, vajinanın dar veya küçük olmasıyla bir alakası yoktur çünkü vajina yapısı gereği esnektir hatta doğumda 10 katına kadar genişleyebilir. Ülkemizde görülme sıklığı %10 civarlarında olmasına rağmen doktora başvurma oranı azdır. Vajinismusun cinsel isteksizle alakası yok denecek kadar azdır ve bu durumda cinsel birleşme olursa bu çok ağrılı ve acılı geçecektir.

 

 

VAJINISMUS NEDENLERİ

  • En yaygın nedeni psikolojik kaygı ve endişelerdir.
  • Bilinçaltındaki korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kontrol dışı kasılmaları ve kitlenmeleri olur.
  • Vajinadaki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta kasılma ve panik olur.
  • Yetişme cağındaki kıza seksin kötü, pis olduğunu cinselliğin zarar verici ve acı çektirici olduğunu söylemek kaygıyı yaratan sebeplerdendir.
  • Toplum baskısı ve kızlık zarına verilen toplumsal önem de sayılabilir. Bu kaygı ve endişeler sonucu bilinçaltı acı vereceğini düşündüğü olaya karşı anı tepki geliştirir ve vajina etrafında ki kasları kasar.

 

VAJINISMUS TEDAVİSİ

Tedavi kişiye özeldir ve kişiden kisiye göre farklılık gösterir. Bazı hastalarda sadece bilgilendirme yeterken bazılarında davranışsal terapi gerekebilir. Vajinismus tedavisi kolay olan bir hastalıktır ama en önemli adım tedaviyi kabul etmektir. Genelde arka plandaki endişeler yüzünden tedaviye gelinmez.

Tedavi sürecinde hekim ile koordineli çalışma ve eşin yardımı tedaviyi çok daha basit hale getirmektedir. Tedavinin başarı oranları genel olarak %90’dır fakat kalan %10’luk kısımda ise çevre ve eşin olumsuz tutumu görülmektedir.  Son yıllarda vajinismus tedavisinde sıklıkla kullanılmaya başlanan yöntem telkin yöntemidir. Telkin yöntemi bilinçaltına tehlikenin bittiğini öğretmek için kullanılan bir araçtır.

 

 

 

 

Seray Madran

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.