Sağlık Anksiyetesi

Sağlık Anksiyetesi Nedir?

Sağlık anksiyetesi yaşıyorsanız bedeninizdeki her küçük belirtiyi ciddi bir tıbbi hastalık semptomu olarak algılamaya eğilimlisinizdir. Başınıza kötü bir hastalık geldiğine yönelik aşırı korku yaşayabilirsiniz ve bu konuyla ilgili kalıplaşmış düşünceleriniz olabilir. Hatta bazı durumlarda tıbbi testler aksini söylese bile, eğer sağlık anksiyetesi yaşıyorsanız hasta olduğunuz düşüncelerine inançla bağlanabilirsiniz.

Hafif derecede sağlık kaygısı, olağan ve hayatımız için işlevsel olabilir çünkü erken tanı ile birlikte ciddi tıbbi hastalıkların öngörülmesi ve kısa sürede tedavisi için büyük yardımcıdır. Fakat aşırı derecede kaygısı, sağlık anksiyetesine dönüşebilir ve normal bir duygu olmaktan çıkmıştır. Kişilerin günlük hayatındaki konforunu olumsuz etkiler ve işlevselliklerinde düşüşe sebep olur. Bununla birlikte sağlıkla ilgili yoğun kaygı içeren düşünceler vücudumuzun da fiziksel olarak tepki vermesine sebep olabilir. Strese bağlı olarak kalbimiz hızlanabilir, tansiyonumuzda düzensizlikler olabilir ve bunlar gibi fiziksel sorunlar yaşayabiliriz. Hissettiğimiz bu fiziksel belirtiler de bizi sağlığımızla alakalı daha fazla kaygılanmamıza ve aslında sahip olmadığımız bir hastalıktan şüphelenmemize sebep olabilir.

Sağlık anksiyetesine sahipseniz, vücudunuzun verdiği sıradan tepkilerin kesin olarak ciddi bir hastalık belirtisi olduğunu düşünebilirsiniz. Çoğu zaman bu kaygı belirli bir hastalık etrafında döner fakat aslında yaşadığınız stres bedeninizin verdiği sinyalleri yanlış yorumlamanızdan kaynaklıdır.

Sağlık Anksiyetesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Kişiyi çok fazla meşgul eden hastalığa yakalanmış olmakla ilgili yoğun düşünceler
  • Vücudun basit his veya semptomlarının bir hastalığın belirtisi olduğunu düşünmek
  • Sağlıkla ilgili konularda kolayca alarma haline geçmek
  • Doktor ve sağlıkla ilgili testlerden kaçınma davranışı veya aşırı doktor kontrolüne gitme ihtiyacı
  • Vücudu herhangi bir hastalık gözlemlemek için sürekli kontrol etmek
  • Sürekli sağlık hakkında konuşma davranışı
  • İnternette sağlıkla ilgili sürekli araştırma yapmak

Sağlık Anksiyetesi Neden Meydana Gelir?

Erken yaşantılarında hastalık deneyimi olanların, yakın çevrelerinde tıbbi ya da mental hastalık deneyimi yaşayanların, hayatlarının bir dönemlerinde tıbbi eksikliğe maruz kalanların sağlık anksiyetesi geliştirme olasılığı daha fazladır.

Sağlık Anksiyetesinin Tedavisi Nedir?

Diğer anksiyete bozukluklarında olduğu gibi sağlık anksiyetesinde de bilişsel davranışçı terapi yöntemi oldukça etkilidir. Mindfulness temelli terapilerin, beden duyumsamamızı arttırması, farkındalık kazandırması gibi özellikleri de sağlık anksiyetesi tedavisinde yardımcı olacaktır. Gerekli görülen durumlarda psikiyatrik kontrol eşliğinde ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Anksiyete (kaygı bozukluğu) türlerinde etkisi kanıtlanmış terapi yöntemlerinden olan mindfulness yazımız için TIKLAYINIZ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.