Depresif Ruh Halinden Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?

Depresyon, günümüzün popüler hastalığı, hatta dünya sağlık örgütünün ruh sağlığı alanında en çok önemsediği başlık.

Zaman zaman bir çoğumuzun hissettiği depresif duygu durumun uzun sürmesi halinde önlem almamız gerekmekte. Birkaç hafta üst üste kendinizi keyifsiz, isteksiz, karamsar, hayattan zevk alamaz vaziyette bulursanız, iş daha kötüye gitmeden küçük önlemlerle kendinize yardımcı olabilirsiniz.

Sosyal Çevreniz:

Depresyonun sebep olabileceği arkadaşlardan izolasyona karşı, arkadaşlarınızla daha fazla plan yapmaya çalışın. Arkadaşlarınızla, ailenizle sohbet ruh halinize iyi gelecektir.

Depresif ruh halinde ki kişinin arkadaşları ile buluşma konusunda enerjisi olmayacağı için kendinizi zorunlu hissedecek planlar yapın. Örneğin geri çeviremeyeceğiniz, günü öncesinde belirlenmiş planlar organize edin.

Spor:

Sporun ruh halinizi iyileştirici özelliği olduğuna dair kanıtlar vardır. Eğer uzun zamandır spor yapmıyorsanız günlük 20 dakika yürüyüşle başlamalısınız. Ancak yürüyüşü tempolu, kendinizi biraz zorlayarak yapmalısınız, aksi takdirde ruh halini olumluya çevirmede çok etkili olmadığına dair araştırmalar mevcut.

Korkularınız:

Zor olduğunu düşündüğünüz düşünceler ile yüzleşin. İnsanlar kendilerini depresif hissettiklerinde başkaları ile konuşmaktan çoğunlukla kaçınırlar, buna enerji bulamazlar. Ancak basit düzeyde zihinsel çarpıtmalarınızın üstesinden kimi zaman sizi dinleyen kişiler aracılığıyla da gelebilirsiniz ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Tabi ki bu depresyon semptomlarını ağır bir şekilde gösteren hastalarda mümkün değildir.

Alkol Kullanımı:

Millet olarak mutlu anımızda da mutsuz anımızda da içebilsek de, alkol kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlarda ruh halimize daha kötü gelmektedir. Depresif ruh halimizi kontrol edip, üstesinden gelmek için içtiğimiz alkolün bizi daha dibe çekeceğini bilmeliyiz. Özellikle ruh haliniz kötüyken alkol önerilmemektedir.

Günlük Rutinler

İnsan kendini depresif hissettiğinde uyku alışkanlıklarında bile değişmeyi gözlemleyebilir. Geç kalkıp gün içinde sık sık uyuyabilir. Ancak her zaman ki saatinde kalkabilmek için elinden geldiğince kendini zorlamalıdır.

Günlük yemek alışkanlıklarından uzaklaşır, yemek yapması gereken ya da kahvaltı yapması gereken zamanda genellikle kişi yatakta olacağından sağlıksız yiyecekler ile öğünü geçiştirir.

Psikolojik Destek

Durum kötüye gitmeye başladığında her ihtimale karşı profesyonel destek almak en sağlıklı yöntem olacaktır. Depresyon tedavisinde en etkili yöntem olarak antideprasan tedavisi veya Bilişsel davranışçı terapi kullanılmakta. Ancak bunların ikisinin birlikte kullanıldığı yöntemlerde daha hızlı sonuç alınmakta.

Not: Depresyon ile ilgili diğer yazılarımızı okumanız, bu süreçte destek olacaktır.

 

Psikolog Barış GÜRKAŞ

İstanbul   

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir Yanıt

  1. benim ileri için hiç bir planm yok ne yapmak istediğimi bilmiyorum sosyol fobim var evde tıkılıp saatlerce uyumak müzik dinlemek istiyorum huzurlu oldugum hiç bir sey yok zamanla tembelleştim ders çalışmıyorum çoçukluğumdan bu yana içine kapanık biriyim biriyim dertleşebilecegim tek kişi bile yok ailemle ilişkim kötü değil ama çok mesafeliyim insanlara güvenmiyorum yalnızlıgı seviyorum ama cevremdekiler beni kötü ve umursamaz biri olarak biliyor su an tek istediğim derslerime calışmak ve okulumu uzatmamak ne yapmalıyım sizce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.