Yeni Bir Psikolog Bulmanız Gerektiğini Gösteren 7 İşaret

Bir kişinin veya bir çiftin birkaç kötü terapi seansından sonra yardım almaktan tamamen vazgeçmesi beni her zaman üzmüştür. Eğer terapi alıyorsanız ya da ileride almak istiyorsanız sizin için en uygun terapisti seçmek kadar, terapistinizle olan ilişkiniz doğal bir sona yaklaştığında terapistinizi değiştirmek de önemlidir. Terapistler farklı karakter özelliklerine –kimisi size garip gelebilir- sahip oldukları gibi her birinin yaklaşımı kendine hastır. Siz, kendinize özgü ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek yetkinlikte bir psikoloğu hak ediyorsunuz. Bazen psikoloğunuzu değiştirmek pek çok nedenden dolayı gerekli olabilir.

Yeni bir psikolog bulmayı düşünmeye ihtiyacınızın olduğuna dair işaretlerden bahsedelim.

1. Bağ Eksikse

Her ilişkide olduğu gibi, psikolog ve hastası arasındaki bağ da gelişmelidir. Eğer birçok seanstan sonra psikoloğunuzla aranızda profesyonel bir bağ ya da gelişmeye başlayan bir güven hissetmiyorsanız, başka birini denemeyi düşünmek iyi olabilir.

2. Gelişme Yoksa

Bazı sorunların çözülmesi ya da üstesinden gelmeyi öğrenmesi diğerlerine göre daha uzun zaman alır ama zamanla bir gelişme olması gerekiyor. Eğer bir psikoloğa birkaç aydır gidiyorsanız ve hiçbir gelişme hissetmiyorsanız ya da durumunuz daha da kötüye gidiyorsa başka bir psikologla başka bir yaklaşımı düşünün.

3. Sınırlar Yoksa

Terapistiniz sizinle kendi özel hayatı ve kişisel problemleri hakkında konuşmamalıdır ve terapiye yönelik bariz bir amaç taşımadıkça kişisel hiçbir şeyini sizinle paylaşmamalıdır. Sizinle kişisel bir ilişki isteyen bir psikolog –arkadaşlık, aşk, hatta sadece sosyal medyada olsa bile- uygun profesyonel sınırlara sahip değil demektir. Eğer seanslarda söz söylemiyor gibiyseniz kesinlikle yeni bir psikoloğa ihtiyacınız var demektir.

4. Dikkat Dağıtıcılar Varsa

Eğer psikoloğunuz seans esnasında aramalara ya da mesajlara cevap veriyorsa ya da seanslarınız sürekli olarak gecikiyor ya da iptal oluyorsa, terapistiniz sizin zamanınıza saygılı değil demektir. Bu sadece kaba olmakla kalmıyor, sonuçta siz onlara hizmet karşılığında para ödüyorsunuz. Seansınız süresince sikoloğunuzdan tam ilgi –dikkat beklemek en doğal hakkınız. Eğer psikoloğunuzun aklı dağınıksa başka bir terapiste gidin.

5. Utanmış ve Yargılanmış Hissediyorsanız

İnanç sisteminizle çelişen bir şey yaptığınız için kendinizi suçlu hissetmeniz normal bir şey. Gelgelelim psikologlar de kendi değer yargıları ve inanç sistemleri olan insanlar ve bunlar sizinkiyle çelişiyor olabilir. Eğer psikoloğunuz yaptıklarınızı kendi inanç sistemine göre değerlendirip utanmanız gerektiğini hissettiriyorsa gerçekten bir sorun var demektir. Örneğin, sizi eşcinsel olduğunuz için, kürtaj yaptırmış olduğunuz için ya da bir bağımlı olduğunuz için yargılayan bir psikolog hatalı davranıyordur. Eğer kendinizi sürekli yargılanıyor gibi hissediyorsanız başka bir ikoloğa ihtiyacınız var demektir.

6. Nitelikli ya da Uzman Değilse

Bazı psikologlar çok fazla sorunu çözebilmeye vakıf olduklarını iddia ediyor ve gerçekten de böyle psikologlar var. Ama eğer bağımlılık, cinsel kimlik, cinsellik, sadakatsizlik, çocukluk travması gibi özel ilgi isteyen bir sorununuz varsa sizin sorununuzla ilgili uzmanlaşan birini bulun. Uzmanlaşma eğitimi, sertifikası ve deneyimi sizin özel ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayabilmesine yardım eder.

7. Kendinize Güvenin

Kendi sesinizi dinleyin. Eğer terapistiniz hakkında kötü bir hissiniz var ya da onun yetenekleri, yetkinliği hakkında kuşkularınız varsa daha derinlemesine bir araştırma yapın ve yeni bir psikolog bulun.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.