Sosyal Medya Travma Mı Yaşatıyor?

Son dönemde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Etrafta olan biten olaylar, patlama videoları, terör saldırıları ruh halinizi nasıl etkiledi?

Facebook, youtube, twitter gibi sosyal medya kanallarında maruz kaldığımız bazı haberler ve görüntüler günlük hayatımızda psikolojik olarak zorlanmamıza sebep olabiliyor. Doğrudan bu olayları yaşayan kişi olmamamıza rağmen, seyrettiğimiz ya da karşılaştığımız görüntüler ruh halimizi, günlük yaşantımızı, sosyal ilişkilerimiz olumsuz etkileyebiliyor.

Doktor Ramsden’ın 189 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmasında, kişilerin dehşet verici videoları izlediklerinde, yüksek stres seviyelerine ulaştığını ve travma sonrası stres bozukluğuna benzer belirtilerin oluşabildiğini ortaya koyuyor. Bir diğer değişle olayı bizzat yaşamasanız da vekaleten travma yaşayabiliyorsunuz.

Doktor Ramsden’ın sosyal medya üzerine yaptığı bu araştırması, sosyal medya ile gerçek hayatın ne derece iç içe geçtiğini bizlere gösteriyor.

Bununla birlikte sosyal medyada izlediğiniz dehşet verici görüntüler herkesi eşit oranda etkilemiyor, psikolojik olarak daha dirençliyseniz daha az etkilenirken, daha zayıf bir durumdaysanız daha çok etkilenebiliyorsunuz. Ayrıca sizde tahmin edersiniz ki, bu görüntüler çocuklarınızı çok daha fazla etkiliyor.

Sosyal medyanın en büyük eksiklerinden birisi kişinin psikolojik olarak etkilenme ihtimaline karşı bir uyarıcısının olmaması.  Örneğin; televizyonlarda ya da radyolarda +13, +18, şiddet korku içerir gibi uyarılarla karşılaşırken sosyal medyada izleyeceğimiz bir video öncesinde, bu tip bir uyarıyla karşılaşmıyoruz. Dolayısıyla tıkladığınız herhangi bir videonun sizde olumsuz bir iz bırakma ihtimali artıyor.

Peki, Olası Travmatik Durumlarla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

  • Sosyal Medya Diyeti Yapın

Günümüzde sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezi, ondan tamamen vazgeçmek yerine kullanımını düzenlemek daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Gün içinde kullandığınız süreyi azaltmanız, sizi rahatsız eden provokatif paylaşımlar yapanların takibini bırakmanız, rahatsız edici görsellerden ve yorumlardan kaçınmanızı sağlayabilir.

  • Sosyal Destek Alın

Size değer veren yanında güvende hissettiğiniz arkadaşlarınızla ya da akrabalarınızla daha fazla zaman geçirin. Duygularınızı asla bastırmayın! Sizi dinleyen, yargılamayan bir yakınınızla ihtiyaç halinde konu üzerine sohbet edin.

  • Günlük Hayatınıza Devam Edin

Ortalama bir gününüz nasıl geçiyorsa o şekilde yaşamaya devam edin, hatta mümkünse günlük rutinlerinize daha özenli yaklaşın ve daha fazla sorumluluk alın.

  • Çocuğunuza güven hissi verin!

Eğer travmatik durumla başa çıkmaya çalışan çocuğunuzsa, ona güvende olduğunu hissettirin ve onunla duyguları üzerine sohbet edin. Birlikte daha fazla zaman geçirerek, fiziksel teması artırın. Ayrıca internet üzerinden benzer bir durumla karşılaşmaması için çeşitli internet filtreleri kullanın.

  • Uzman desteği almaktan çekinmeyin

Travmatik durumdan daha hızlı çıkabilmek için, ihtiyaç halinde klinik psikolog ya da psikiyatristten destek almayı ihmal etmeyin.

 

Bu saydığım maddeleri uygulayarak sosyal medyanın etkilerini minimuma indirebilirsiniz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.