Psikolojik Sorunlar ve Çözümleri

Psikolojik sorunlar günümüzde en yaygın karşılaştığımız problemler arasındadır. Kendimizde, çevremizde, en yakınlarımızda çeşitli psikolojik sorunlarla yüz yüze gelmek durumunda kalıyoruz. Çözümleri için sürekli arayış içine girebiliyoruz.

Psikolojik sorunlara baktığımızda en yaygın karşımıza çıkanları depresyon ve kaygı bozukluklarıdır desek sanırım yanılmış olmayız.

Örneğin;sadece majör depresyon oranlarının %5 civarlarında olduğu görülürken, yaşam boyu kaygı bozukluğu yaşama oranı %25 civarlarına çıkabilmektedir. Kaygı bozukluğu ve depresyon bir dizi bozukluğu alt başlıklar halinde barındıran tanı gurubudur. Bipolar bozukluk, OKB gibi rahatsızlıklar alt başlıklar halinde yer alır.

Psikolojik Sorunların Belirtileri

Psikolojik sorunların her birinin kendi tanı kriterleri bulunmaktadır. Bunlar araştırmalar sonucunda belirlenen kriterlerdir. Psikolojik Belirtileri öne süren kriterler klinik psikologlar yada psikiyatristler tarafından yol gösterici nitelikte kullanılır.

Yaşadığınız psikolojik sorunların belirtilerini anlayıp çözümüne ulaşmak için ne yaşadığınızı biliyor olmanız lazım ki yardım almanızın zamanının geldiğini anlayabilesiniz. Birçok psikolojik sorun olduğu için hangisinin sizde olacağını bilemeyeceğinizden dolayı belirtilerinden daha çok hayatınızdaki etkilerine bakmalısınız.

Psikolojik Sorunlar Ne Zaman Sorun Olur?

  • En başta kişi içinde yaşadığı durumdan mutsuz olmaya başladıysa,
  • Sosyal hayatta çeşitli sıkıntılar yaşadığını gözlemlemeye başladıysa,
  • İş hayatında yada okul hayatında işler yolunda gitmemeye başladıysa,
  • Çevresindeki insanları kişinini bu durumuna rahatsızlık duymaya başladıysa,
  • Uyku, yemek, öz bakım gibi temel bazı şeylerin artık eskisi gibi yapılamadığını gözlemlemeye başladıysa, destek almanın zamanı gelmiş olabilir.

Bu durumların hepsi aynı anda olmak zorunda değil, bir kısmının kişide bulunması ve kişinin bunlardan rahatsız olması değişiklik için adım atmasını gerektirebilir.

Psikolojik Sorunların Çözümü İçin Uzman Kim?

Psikolojik sorunların çözümü için başvurmanız gereken uzman, klinik psikolog yada psikiyatristdir. Genellikle sorunların çözümünde birlikte çalışan bu iki branş temelde metot olarak farklı yaklaşımlarla psikolojik sorunları çözmeye çalışırlar.

Klinik psikolog konuşarak terapi metodunu kullanırken, psikiyatrist ilaçla tedavi yöntemini uygular. Bu noktada danışanlarımız sorunların çözümü için kimden destek alacağını bilemez. Bu iki branş arasında daha detaylı farkı anlamak için bu yazıya göz atabilirsiniz. Psikolog mu, Psikiyatrist mi? Farkı ne?

Psikolojik sorunlar ve çözümleri için destek almayı geçiktirmemenizi öneririm.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.