Hafızaya ve Öğrenmeye Zarar Veren Alışkanlığınız

Yeni araştırmaya göre gece atıştırma alışkanlığı öğrenme ve hafızanın bir türüne zarar verebilir.

Olmadık saatlerde yemek yemenin metabolik problemlere yol açacağını zaten biliyoruz.

Ama bu çalışma potansiyel psikolojik etkilerinin ilk kanıtı niteliğinde.

Araştırmacılardan Dr Dawn Loh: “Günün yanlış zamanlarında düzenli olarak yemek yemenin öğrenme ve hafıza üzerinde geniş ölçüde etkileri olduğuna dair ilk kanıtı bulduk. İnsanlar normalde uyumaları gereken zamanlarda çalıştığı ya da başka bir şeylerle ilgilendiğini için bu durumun beyinin bazı fonksiyonlarını köreltebileceğini bilmek önemli.”

Fareler üzerinden yürütülen çalışma yeni nesneleri tanıma becerilerini test etti. Normalde uyudukları zamanda besin verilmiş olanlar daha kötü hafıza performansı gösterdi. Gece geç saat atıştırması yapan fareler de nesneleri uzun süreli bellekte tutmakta problem yaşadı.

Çalışmanın araştırmacılarından Professor Christopher Colwell: “Modern programlarımız bizi gün boyunca yemeye yönlendiriyor. Bu yüzden öğün zamanlamasının düşünme üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu anlamak önemli. İlk defa, basitçe yemeğin ulaşılabilir olduğu zamanı ayarlamanın hipokampüsteki molekuler saati değiştirdiğini ve farelerin bilişsel performansını değiştirebildiğini gösterdik.”

Gece bir şeyler atıştıran fareler ayrıca daha kalitesiz bir uyku uyudular. Uykuları daha çok bölündü ve gün boyunca kısa uykulara ihtiyaç duydular.

Araştırmacıların aynı etkinin insanlar için de geçerli olup olmadığını görmek için insanlar üzerinde de testler yapmaları gerekecek. Yine de, diğer çalışmalar sayesinde çoktan bildiğimiz bir şey var ki vardiyalı işçiler bilişsel testlerde beklenenden daha düşük performans sergiliyorlar. Ayrıca şunu da biliyoruz; gece daha az yemek uyku probleminin tetiklediği zihinsel sorunları azaltmaya yardım edebiliyor.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.