Google Gözlük ve İnsan

Günümüzde insan davranışlarında, alışkanlıklarında, en hızlı değişim yapabilen şeylerin başında, teknoloji geliyor desek, sanırım yanlış olmaz.

Teknolojinin insan hayatına olan etkileri çeşitli şekillerde karşımıza çıkıyor. Son zamanların en yaratıcı icatlarından olan Google Gözlük (google glass), bu etkileri daha tasarım aşamasındayken bile hissettirmekte. Kullandığımız cihazlar arasında, bir dönüm noktası olarak algıladığım bu gözlükler, arttırılmış gerçeklik (augment realty) ile kullanıcılara farklı deneyimler sunmayı vaat ediyor.

Peki, Google Gözlük insanı nasıl etkileyecek?

Beyin İşlevleri:

Günümüz teknolojisinin geldiği bu nokta bile, beynimizde büyük değişikliklere sebep oldu. Dikkat ve bellek sürelerinde azalmalar en çok gözlenen sorunların başında geliyor. 

Artık, bir telefon numarasını, not aldığımız yerden okuyup, arayabilmek için bile 4 kere numarayı kontrol etmemiz gerekiyor. Teknoloji, daha önce zihnimizle yaptığımız bazı işlemleri, zihnimizi hiç kullanmadan yapmamızı sağlıyor, ancak bu beynimize yarardan çok zarar veriyor. 

Bir diğer taraftan beynimizin, başta bellek olmak üzere birçok görevini, google gözlükler üstlenecek gibi duruyor.   

Google gözlük teknolojisiyle, daha fazla görevi yerine getirmeye başlayacak olan teknoloji, insan beynini ne şekilde etkileyeceğini tahmin etmek pek güç değil.

Yalnızlık ortadan kalkacak:

Bu gözlük sayesinde uyumadan hemen önce, yeni uyandığınızda, yemek yerken, araba kullanırken,  balık tutarken, yani her an, sosyal ağınız gözlerinizin önünde olacak.

Bu yalnızlığı bitireceğini sandığımız durum, sanal gerçekliğin içinde yaşamaya başlayacağımız anlamına geliyor. Teknolojik cihazlarla yakınlaşmamız ile başlayan sanal yalnızlaşma, Google gözlük ile tepe noktasına ulaşabilir. Bunun adına 2000 öncesi doğanlar izolasyon derken, 2000 sonrası doğanlar ise sanal gerçeklik diyecekler. Başlangıçta basit işlevler (Fotoğraf, video vbz.) için kullanılabilecek olan Google gözlükler sonrasında çeşitli şekillere dönüşecektir.

Uyarıcı Bombardımanı:

Şu anda televizyon, cep telefonu, ipad, laptopun her birini aynı anda takip etmeye çalışırken dağılan dikkatimiz. Google Gözlük ile hepsini bir araya toplayarak işimizi daha da kolaylaştıracak. Ancak bu uyarıcının azalacağı anlamına gelmiyor.

Görünen o ki Google Gözlük ile daha az hatayla yapmayı başaracağımız işlerimiz, daha fazla görsel uyarıcı olarak geri dönecek.  

 

Psikolog Barış GÜRKAŞ

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

2 yanıt

  1. Ben google gözlüğünü çok merak ediyorum. Bakalım neler olacak.Kullananlar tahmin edildiği üzere daha az mı yanlızlık hissedecek yoksa sanal alemde daha çok mu dolanıp sonucunda yanlızlaşacak ?

    1. Aslında bunu hep birlikte göreceğiz. Ancak sonucu tahmin etmek çok zor değil gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.