Boşanma ve Psikolog Desteği

Boşanmanın Etkileri ve Boşanma Psikolojisi

Boşanma genellikle stresli ve sıkıntı verici bir süreçtir. Asgari düzeyde baksak bile, büyük bir ilişkinin bitmesinin boşanan insanların rutinlerinden başlayarak daha birçok şeyi zorlaştırabileceğini ve üzücü hale getirebileceğini görürüz. Buna ek olarak her şey rayına oturana kadar değişimin yarattığı stresle birlikte boşanmalarda çok sayıda yasal engelle de karşılaşılır. Sıklıkla boşanmayla bağlantılı olan dengesiz duyguları da eklediğimizde boşanmanın zor bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Boşanma keder, yalnızlık, depresyon, umutsuzluk, suçluluk, hayal kırıklığı, endişe, öfke ve yıpranma da dâhil her türlü üzüntü veren, sıkıntı veren, rahatsız edici ve korkutucu his, düşünce ve duyguya yol açabilir. Önemli bir ilişkinin bitimini düşünmekte bile çoğunlukla üzüntü ve tasa vardır. Tekrar ve de muhtemelen uzun bir süre için (hatta belki de hayatının sonuna kadar) bekâr olma, tek başına kalacak olma olasılığı ayrıca değişen finansal, yaşamsal ve sosyal şartlarla başa çıkma zorunluluğu da insanda bir korku yaratabilir. Boşanmalarda bir tarafın inatçı dik başlılığında ve kötü davranışlarında ya da ihanetinde yatan öfke olabilir. İlişkiyi yürütmek için yapılan hataları sineye çekmek suçluluk duygusu yaratmış olabilir. Gerekli olan tüm değişikliklerle başa çıkmanın imkânsız gibi göründüğü düşüncesinin altında ise ezici bir depresyon yatıyor olabilir. Bu duyguların her biri ya da herhangi biri insanları çok mutsuz etmek ve sabahın 3’ünde onlar için ağlarken bulma durumu için yeterlidir.Tüm bunlar da boşanma sürecindeki insanlara boşanma psikolojisi nasıl atlatılır sorusunu sordurabiliyor.

Bu tarz duygular acı verici oldukları kadar genellikle insan hayatını değiştiren çok zor bir olaya karşı verdikleri kederle bağlantılı olan doğal tepkilerdir. Bu durumda kişiler depresyon yaşayabilir. Depresyon ile ilgili detaylı yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kadınlar İçin Boşanma Sürecinin Etkileri (Boşanan Kadın Psikolojisi)

  • Ülkemizde maddi etkiler kadınları çok fazla etkileyen durumlardan ne yazık ki biri. Kendilerine ait işleri olmayan, kendi ayaklarının üstünde durabilme fırsatı olmayan kadınların bu durum yüzünden zorluklar çektiği görülebiliyor.
  • Genellikle kadınlar mutsuz bir evlilik sonrası bir daha mutlu bir evlilik yapamayacaklarına dair yanlış inançlar geliştirebiliyor.
  • Toplumsal sorunlarımızdan biri olan boşanan kadınlara “boşanmış” etiketi yapıştırılması kadınların psikolojilerini etkileyen sorunlardan biri olabiliyor.
  • Çocukları olan anneler ailenin dağılmaması gerektiğini düşünerek yanlış bir karar da olsa çocuklar için evliliği sürdürmeyi tercih edebiliyor. Bu durum da kişinin daha fazla yıpranmasına sebep olabiliyor.
  • Kadınlar bir ilişkinin bitişi için kendilerini suçlama eğilimi gösterebiliyorlar. Oysa ki bir ilişkiyi kurtarmak tek taraflı bir çaba ile gerçekleşemez.

Erkekler Üzerinde Boşanma Sürecinin Etkileri (Boşanan Erkek Psikolojisi)

  • Araştırmalara baktığımızda erkeklerde boşanma sonrası madde ve alkol bağımlılığı oranlarında artma görebiliyoruz.
  • Toplumsal bakış açısının da katkısıyla erkekler biten bir ilişki için kadınları suçlama eğiliminde olabiliyorlar.
  • Ayrılığın ilk safhalarında boşanma aşamasına erkekler tarafından kurtuluş olarak bakılsa da, sonraki evrelerde yalnızlık hissi ile epey yıpranabiliyorlar.
  • Erkekler boşanma sonrası özbakım ve ev düzeni gibi konularda sorunlar yaşayabiliyorlar.

Boşandıktan Sonra Neler Yapmalı?

Boşanma da evlenmek gibi insan hayatında doğal bir süreçtir. Biten bir ilişkinin ardından yapılabilecek en mantıklı şeylerden biri kişinin kendisine zaman vermesidir. Hatta eğer ekonomik durumu yeterliyse terapi desteği görmesi de kişiye yardımcı olacaktır. Ayrıca bu süreçte geçmişi anımsatacak film, şarkı, konumlardan uzak durmanız süreci kolay atlatmanız için faydalı olacaktır.

Boşanırken Psikolog Desteğinin Yararları

Boşanma insanların genellikle kendini kötü hissettiği, neler yapacaklarını bilemedikleri bir evredir. Boşanma psikolojisi erkek için de kadın için de zorlu geçer. Hatta birçok insanda boşanma sonrası depresyon belirtileri de görülebilmektedir. İşte boşanmanın hayatınızı böylesine etkilediği bir noktada psikoterapi yani psikolog yardımı boşanma desteği sağlamak için çok iyi bir seçenek olacaktır. Nitelikli bir psikolog boşanmanın hayatları nasıl etkileyip değiştirdiği konusunda uzman anlayışına sahip olup eğitimli, güçlü ve önemli bir dinleyicidir. Psikolog boşanan kişiye duygularını dışa vurabileceği, korkuları hakkında konuşabileceği ve özellikle de herhangi bir yerde konuşulamayacak kadar özel ve çarpıcı konuları anlatabileceği güvenilir bir ortam sağlayacaktır. Ayrıca psikolog; stres yönetimi, keder ve kişinin negatif düşünceleri hakkında destek verecek ve kişinin çocukları için etkili bir ebeveyn olmaya devam etmesi ve boşanma sonrası yeniden etkin bir hayat inşa etme konusunda uzman rehberlik sağlayabilecektir.

Terapide önem arz eden bir diğer etken de psikolog ve hastası arasındaki kimyadır. Bir psikologla terapiye başlamadan önce kişiyi güvende hissettirecek ve uygun rehberliği sunabilecek olan psikoloğu bulmak için bir ya da birkaç tane psikologla görüşmek iyi bir fikir olabilir.

Kısaca özetleyecek olursak; eğer boşanmayla ve beraberinde getirdiği sorunlarla tek başınıza başa çıkamıyorsanız, bir psikolog desteği sizin için çok yararlı olacaktır.

Boşanma Esnasında Çocuk

Mutsuz bir evliliği çocuklar için sürdürmek yapılacak en büyük hatalardan biri olabiliyor. Çünkü evdeki huzursuzluk çocuğun gelişimindeki psikolojisini olumsuz etkileyebiliyor. Bu durumda çocuğa uygun dille boşanma sürecini anlatmak gerekebilir. Aile olarak bir araya gelinmeli ve çocuğun durumu nazikçe anlayabilmesi sağlanmalı. Çocuğa anne ve babanın ayrı yaşayacağı anlatılmalı ve sorular sormasına izin verilmeli. Ayrıca bu durumun çocuğun sevilmesi ile ilgili bir durum olmadığını, bu durumun onun hatası olmadığını belirtmek gerekir. Ayrıca boşanma sürecinde çocuk için değişecek şeylerden ziyade, aynı kalacak şeyler üzerinden konuşma yapmak onun için daha rahatlatıcı olacaktır.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.