Stresi Düşürmek İçin Yapılacaklar Listesi

Kimi zaman kendimizi, yapmamız gereken onlarca iş arasında sıkışmış hissederiz, yapılması gereken önemli işlerin tarihini kaçırabilir yada basit işlerin bile üstesinden gelemeyebiliriz. Bu durum bizde kaygıyı ve stresi yükseltir. Sağlığımız ve performansımız olumsuz olarak etkilenir.

Sadece iş hayatının stresi olarak gördüğümüz şey, sizi hastalıklı hale getirebilir, ilişkilerinizi siz farkında olmadan bozabilir.

Günümüzde birçok işi bir arada yapmak, çok sıradan karşılanmakta, ancak insanların bunu sistematik bir hale getirebilecek yetkinlikleri henüz mevcut değil. Teknoloji çeşitli uygulamalarla (App vbz.) buna yardımcı olmaya çalışsa da, en başta kendisi dikkatimizi bölmemize sebep olmakta. Aynı anda telefon, televizyon, laptop, ipad kullanmaya çalışmamız ve buna eşit seviyede dikkat ayırmaya çalışmamız bile, yeterince dikkat problemi yaşamamıza sebep olmakta.

Peki, dikkati belli hedefte toplamak ve odaklanmak için yapmamız gereken temel şey nedir?

Bu noktada, halen bu durum karşısında uygulayabildiğimiz en etkili yöntem yapılacaklar listesidir. Bu listeler sayesinde yapacaklarımızı öncelik sırasına göre sıralayarak, zamanımızı planlayabiliriz. Bu sayede üretkenliğimizin arttığını, stresimizin azaldığını, daha kolay odaklandığımızı rahatlıkla görebiliriz.

Bu listeyi hazırlarken yapmanız gereken şeyler:

Öncelikle bunu hazırlarken yapmanız gereken temel konu, işleri daha da karmaşık hale getirmemektir.

  • Şu anda, yakın ve uzak gelecekte tamamlamanız gereken tüm aktivitelerinizi yazın.
  • Her aktiviteyi öncelik sırasına göre sınıflandırın: 
  1.  Bugün tamamlanması gereken aktiviteler
  2.  Önümüzdeki 2-3 gün içinde tamamlanması gereken aktiviteler
  3.  Bu hafta içinde tamamlanması gereken aktiviteler
  4.  Daha ileride tamamlanması gereken aktiviteler.
  • Belirlenen her eylemin tamamlanması için gereken süreyi tahmin edin. Aktiviteyi tamamlama süreniz tahmininizdeki süreyi aşıyorsa süreyi iki katına çıkarın.
  • Haftalık/ aylık zaman çizelgesi üzerinde A, B ve C kategorilerindeki aktiviteleri programlayın.
  • Belirledikleriniz dışındaki daha fazla sorumlulukları kabul etmeden önce oluşturduğunuz plan ve zaman çizelgenizi kontrol edin. Sizin plan ve zamanınıza uymayan aktiviteleri kabul etmeyin ya da var olan aktiviteleri önem sırasına göre yeniden sıralayın.

Online Yapılacaklar Listesi

Buraya kadar bu yazıyı okuduysanız. Bu söylediğim elle yapılan listeleri unutun ve bu teknolojik uygulamalara yönelin. 

Gerçi bu yazıyı buraya kadar sıkılmadan okuyabildiyseniz, zihninizi teknolojik değişim henüz ele geçirmemiştir. Dolayısıyla bu söyleyeceğim uygulamaları da indirmeye, kullanmaya zaman ayırmaya pek hevesli olmayacaksınızdır :). Ama deneyin derim… Aşağıda sıralanan uygulamalar, yapılacaklar listesi denince ilk akla gelenler.

Remember the Milk,

Astrid,

Todoist,

Toodledo,

Wunderlist,

Workflowy

Psikolog Barış GÜRKAŞ 

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.