Psikolog Desteğine İhtiyacınız Olduğunu Gösteren 7 İşaret

Psikoloğa gitmeli miyim? Psikolog desteğine ne zaman ihtiyacım olur? Hangi durumda destek almalıyım? Psikolog işe yarar mı? Şeklinde sorularla çok fazla karşılaşıyorum, bizde sizler için 7 maddede bunlara cevap vermeye çalıştık.

  • HER ZAMAN EN KÖTÜSÜNÜ DÜŞÜNÜYORSANIZ:

Bazılarımız her zaman kötü düşünmekten kendini alamaz. Böyle insanlar için bir randevunun kötü geçmesi demek, yalnız ve 20 kediyle yaşamak ve ölmek; bir iş randevusunun olumsuz sonuçlanması demek köprü altlarında yaşamak demektir. Her zaman en kötüsünü düşündüğünüz zaman gerçekler anlamını yitirmeye başlar. Sonunda negatifliğiniz kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşebilir.

Psikologlar buna “felaketleştirme” adını veriyor ve bu durum zamanla ciddi bir depresyona ya da anksiyete problemlerine yol açabiliyor. Tüm bu mantıksız düşüncelerinizin adını koymak ve onları daha gerçekçi olacak şekilde yeniden yapılandırmak için bilişsel davranış terapi alabilirsiniz.

 

  • KENDİNİZİ ZİHİNSEL OLARAK YIPRATIYORSANIZ

Bu dünyadaki en nazik ve işinin ehli insanlardan bazılarının beyinlerinde gizlice yürütülen bir mücadele vardır. Yaptıkları hiçbir şey yeterince iyi değildir ve hatalarını bir maratondaymışçasına tekrar tekrar giderirler. Her ne kadar başkalarını umursuyor olsalar da onlara karşı olan sabırlarını artırmakta güçlük çekerler. Problemleri karakter kusurları olarak değil de dış etkiler olarak görmeyi öğreten terapi tekniğine “dışsallaştırma” deniyor. Sorunları kişisel algılamayı bırakarak zihinsel ve fiziksel sağlığınızı önceliğiniz yapmaya başlayabilirsiniz.

 

  • BAŞKALARININ SORUNLARI İÇİN SORUMLULUK ALIYORSANIZ

Bazılarımız korkularını sorumluluktan kaçarak yönetirken bazılarımız da başkalarını kontrol etmeye çalışır. Erkek arkadaşınızın kirasının yarısını öderken ya da günde on kez depresif annenizin telefonlarına cevap verirken sağlıklı görünüyor olabilirsiniz ama yetişkin olmanın başka insanların işlerini yapmakla bir alakası yoktur.

Bir psikolog başkalarının sorumluluklarını aldığınızı görmenize ve başkasının yükünü kendinize almanıza neden olan şeyleri anlamanıza yardımcı olabilir. Bu noktadan sonra insanlara onlar için sorumluluk almadan nasıl yardımcı olabileceğinizi anlayıp uygulayabilirsiniz.

 

  • STRES OLDUĞUNUZDA ÇARESİZ HİSSEDİYORSANIZ

Arkadaşınıza patronunuz hakkında dert yanmak sizi çok iyi hissettiriyor olabilir. Gelgelelim duygularımızı rahatlatmak için devamlı olarak başkalarına güvenmek sorunlara yol açabiliyor. İyi bir zihinsel sağlık başkalarını suçlamak ve başkalarına güvenmektense kendi sıkıntılarının sorumluluğunu almakla ilgilidir. Aslında düşündüğünüz zaman, psikologlar futbol koçları gibidir. Size hayatınızın kontrolünü alabildiğinizi hissetmenize yardım eden oyunları öğrenmenize ve pratik yapmanıza yardım ediyoruz. Terapi strese karşı sağlıklı reaksiyonlar üreten bir antrenman sahasıdır ve zorlu bir günde kendinizi daha hızlı toparlamanızı sağlar.

 

  • ZOR DURUMLARDAN KAÇINMAYA EĞİLİMLİYSENİZ

İnsanlar tehlikeli durumlardan kaçınmaya eğilimli olmasaydı binlerce yıldır hayatta kalamazdı. Ne var ki ailenizi görmek için asla uçağa binmiyor ya da o ürkütücü iş görüşmesine gidecek cesareti bir türlü toplayamıyorsanız burada bir yanlışlık var demektir. Psikoloğunuz farklı yöntemlerle bu sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olacak ve yavaş yavaş yeni köprüler inşa etmeye ve yeni alanlara cesur adımlar atmaya hazır hale geliyor olacaksınız.

 

  • BAŞKALARININ NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ ÇOK UMURSUYORSANIZ

Tasvip ve takdir temel insan ihtiyaçlarıdır ama hayatınızı başkalarının övgüsünü almak için yaşıyorsanız kendinizi sizin için doğru olmayan fedakarlıklar yaparken bulabilirsiniz. Gruba uyum sağlamak için bukalemuna dönen insanlar genellikle en mutsuz insanlardır.

Bir psikolog başkalarını memnun etmekle ilgili değerleri ve seçimleri içeren eylemlerinizi görmenize ve bunu sizin seçiminize bağlı hale getirmeye yardımcı olur.

 

  • UNUTMAYIN SİZ DE BİR İNSANSINIZ

Kusursuz dişleri olan insanlar bile dişçiye gidiyorken, neden ruhsal sağlığımızı bu kadar ciddiye almayalım? Eğer kendinizi karmaşalı bir dönemde bulursanız bu bir ruhsal sağlık uzmanıyla çalışmak için en müsait dönem olabilir. Her zaman kafanızda olan karmakarışık düşünceleri alıp onları sözcüklere dökmek küçük semptomları ve sağlıksız davranışları büyüyüp ciddi sorunlar halini almaktan alıkoyabilir. Bu durumda psikolog desteğine ihtiyaç duyduğunuzda geçiktirmeden yardım almalısınız.

 

 

selmin irem

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.