Çocuklarda Okul Korkusu Nasıl Aşılır ?

Okullar çocuğa akademik başarı sağlamakla beraber; bedensel, duygusal, sosyal beceri de kazandırır. Yani öğretimin yanında kişilik gelişimine de katkı sağlar. Kişilik gelişiminin olumlu olabilmesi için çocuğun kendini güvende, mutlu, istekli hissetmesi gerekir. Çocuğunuzun okula gitmek istememesinin bunlara bağlı birçok sebebi olabilir. Okul korkusu diğer adıyla okul fobisi; çocukların, çeşitli bahanelerle okula gitmek istememesi, okulda huzursuz olması ve dolaylı davranışlarla direnç göstermesidir. Çocuklar mide bulantısı, ağlama, halsizlik ve benzeri fiziksel durumlarla ebeveynlerini ikna etmeye çalışır ama genelde bu belirtilerin çoğu birkaç gün içinde kaybolur. Okul fobisi, çocuklarda en temel karşılaşılan sorunlardan biridir. Okula başlama sürecinde öğrencilerin yaklaşık %12`si bu fobiye kapılır ve diğer fobilerde olduğu gibi bunun da sebebi kalıtımsal etkilerden çok psikolojiktir. Okul fobisi kronik veya geçici olabilir.

Kronik okul fobisi zamanla oluşur ve insan ilişkilerinde akuttan daha fazla olumsuz etki yaratır. Genelde 6-10 yaş arası ortaya çıkar gerektiği gibi ele alınmazsa eğitim ve sosyal hayatı olumsuz etkiler.

Okul Korkusu Nedenleri Nelerdir?

Çoğunlukla, altında yatan asıl sebebin aileden ayrılma korkusu olduğu söylenebilir. Bunun yanında okulun yapısı, öğretmen ve yaşıtlarının davranışları da etkilidir. Aileden ayrılma korkusu yani ayrılık anksiyetesi sadece çocuklarda görülür. Anne-baba ya da bir nesneden ayrılmaya ilişkin aşırı kaygı duyma olarak tanımlanır ve ayrılık durumunda çocukta aşırı rahatsızlık hatta fiziksel belirtiler ortaya çıkar.

Aileden kaynaklı etkenler; ailenin çocuğu kendine bağımlı yetiştirmesi, ebeveynlerden birinin şehir dışında olması veya evde huzursuz bir ortam olması, boşanma veya taşınma olabilir. Okuldan kaynaklı etkenler de öğretmenin ilgisiz veya otoriter olması, uygunsuz bir sınıf veya tehditkar bir ortam olması olabilir.

Okul Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapabiliriz?

Çocuğun endişeleri azaltılmalı, okul çocuğa yeniden tanıtılmalı ve özendirilmelidir. Mümkünse ebeveyni ile beraber okula gitmeli ve bunun yanında mutlaka bir psikolojik destek alınmalıdır.

Aile içi problemler varsa çözülmeli

Ebeveynler korkuya sebep olacak davranışlar sergilememeli, endişe duysalar bile çocuğa bunu belli etmemeli, tutarlı ve ısrarlı olmalıdır. Bu gibi durumlarda, öğretmenin görevi; çocuğa anlayışla yaklaşmak, okula alışmasında ona yardımcı olmak ve sınıf içi rehberlik faaliyetlerini arttırmaya özen göstermektir.

Seray Madran

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.