Ayrılıklarda Travma

Birçok kişi duygularını, hayatını, hayallerini paylaşabileceği biri ile arasında duygusal bir bağ kurmak ister. Kurulan ilişkilerde aldatma ve aile müdahalesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar da ayrılığa neden olabilir.

Ayrılık, psikolojide ilişki kurulan nesneden kopma anlamına gelmektedir. Bu kopma süreci iletişimin ve diğer etkileşimlerin kesilmesi demektir. İlişkilerden alınan doyum, zevkler, birbirini tamamlama gibi durumlar o kadar yoğundur ki ayrılık sonrasında bireyler hissettikleri duyguları anlamlandırmada zorlanabilirler. Ayrıca yaşanan ayrılık, kişinin depresif bir durum içine girmesine neden olabilir.

Ayrılık neden ağır yükler yaratır ?

Duygusal bir yakınlık kurulan kişiyle ortak sosyal faaliyetler yapılır, geleceğe dair hayaller kurulur. Zamanla o kişiye daha çok bağlanılır. İlişki sürecinde yolunda gitmeyen durumlar görmezden gelinmiş, nedenleri üzerinde düşünülüp konuşulmamıştır, kaçınılmıştır.  Bunun sonucunda da o kişiden ayrılma düşüncesi kişi de kaygı yaratır.

Aldatma, aile müdahalesi, karşılıklı anlaşmazlık, iletişim kopukluğu, maddi sıkıntılar gibi sorunlar ayrılığa neden olmaktadır. Özellikle aldatma en sık rastlanan bir durumdur. Ayrılık sürecindeki bireyler genellikle kendilerini üzgün ve mutsuz hissederler. Ayrılık sonrasında ise üzüntü ve mutsuzluğa, umutsuzluk, kırgınlık, kıskançlık gibi duygular eşlik eder. Fakat bu duygular genellikle erkeklerde öfkeye neden olur. Kadınlar, erkeklere göre daha savunmasız ve daha kırılgan yapıdadırlar. Dilden dile dolaşan, her geçen gün düşünce yapılarının sınırlandığı bir toplumda en etkili sözlerden biri de “Erkekler ağlamaz!” cümlesidir hiç şüphesiz. Çevresel faktörler o kadar etkilidir ki erkekler ayrılık acılarını bu yüzden kadınlardan çok daha farklı yaşarlar. Bu nedenle öfke durumu, üzüntü ve mutsuzluk gibi duygulara maske olur. Ayrılıklarda yaşanan bu travmalar sonucunda, ayrılma hazmedilmediği için kişi kendisiyle hesaplaşmaya başlar ve ayrılığı kabullenme süresinin uzaması öfke döneminde takılı kalmaya neden olur. Ayrılığı kabul edemeyen bireyler yaşanan sorunları ve duyguları inkar edebilir, öfke kontrollerini sağlayamayabilir ve depresyona girebilirler.

Ayrılık travması nasıl atlatılır?

  • Ayrılığınızın sebebini ve hissettiğiniz duyguların altında yatan sebepleri anlamaya çalışın.
  • Kendinize hobiler bulun, sosyal faaliyetlerinizi arttırın, arkadaşlarınızla daha sık görüşüp vakit geçirin.
  • Güçlüyüm, ağlamıyorum, ayaktayım gibi söylemler asıl duyguları yaşamak yerine öfkeyi ön plana çıkartır. Bu yüzden yaşadığınız duygulardan kaçmayın.
  • Daha iyisini bulamam, onsuz yaşayamam gibi söylemlerde bulunmayın. Bu söylemler ve düşüncelerin zihninizi ele geçirmesine izin vermeyin. Kendinizi sevin ve kendinize değer verin.
  • Ayrılığı kabullenin. Unutmayın ki kabullenme, ayrılığı ya da partnerinizi yok saydığınız, umursamadığınız anlamına gelmez.

Bu önerleri yapmakta zorlanıyor ya da yaptığınız halde olumlu bir sonuç elde edemiyorsanız psikolojik yardım almanız size fayda sağlayacaktır.

Esra Demirboğa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

2 yanıt

  1. Bu durum bende de var bir türlü aşamıyorum o kadar seviyordum ki o kadar hayal kurmuştum ki onunla çok zor oldu ayrılmak katlanamıyorum gece rüya görüyorum mesela onunla ilgili kalkıp ağlıyorum . Çok ağır geliyo hayatimi da etkiliyor arkadaşlarım beni anlamıyor gibi sanki keske hani diyorum biri sorsa da icimi doksem . Daha nereye kadar böyle devam edecek bilmiyorum.

  2. Bir psikologa gitmeye ihtiyacım yok sadece derdimi dinleyen empati yapan birisine ihtiyacım var .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.