Stresinizi Yönetmenin Etkili 6 Yolu

Stres altında olduğunuzda zihninizin olanakları ve çözüm üretme yetisi kilitlenebilir.

Bitirmeniz gereken bir sürü işiniz olduğunda ya da belirli bir tarihe kadar yetişmesi gereken tamamlanmamış bir işiniz olduğunda baskı altında bırakıldığınızı hissedip gerilebilir, kendinizi stres olmuş hissedebilirsiniz.

Eğer stres altındayken nasıl davrandığınızı fark ettiyseniz kendinizi dışarıdan gelen herhangi bir şeye karşı- küçük bir gürültüye bile- çok hassas bir durumda bulacaksınız. Stres olduğunuzda zihninizin olanakları, çözüm bulma yeteneği kitlenir ve zihniniz dışarıdan genel herhangi bir girdiyi kabul etmeyi zorlaştıran bir işleme süreciyle meşgul olur.

STRES YÖNETİMİ TÜYOLARI

Bu stres yönetimi tüyoları stresle başa çıkmanıza ve stresi büyük oranda azaltmanıza yardımcı olacak:

  1. Dışarıdan gelen stres faktörlerini eleyin: Stresle baş etmek için yapabileceğiniz ilk şey stres düzeyinizi artıran dış faktörleri eleyebildiğiniz kadar elemenizdir. Stresinizi artıran bu dış faktörlerden bazıları gürültü, dağınık bir çalışma alanı ya da kötü aydınlatma olabilir.
  2. Egzersiz yapın: Stres düzeyinizi azaltmak için yapabileceğiniz bir başka önemli şey egzersizdir. Stres zihinsel kaynaklarınızı tüketir. Eğer egzersiz yapmaya başlarsanız zihninize yük bindirmezken ve zihinsel kaynaklarınızı zorlamazken kaslarınızı kullanıyor olacaksınız. Egzersizi bitirdikten sonra stres düzeyinizin büyük oranda azaldığını fark edeceksiniz. Düzenli egzersiz yapan insanların stresin etkilerinden zarar görme ihtimali yapmayan insanlara göre daha azdır.
  3. Sağlıklı bir diyet yapın: Meyve ve sebze içerip alkol içermeyen sağlıklı bir diyet uygulamak stresi azaltmaya yardımcı olur.
  4. Sigara içmeyi azaltın: Yaygın inancın aksine sigara içmek stres düzeyini azaltmaz; artırır. Sizi rahatlamış hissettiren bir şey varsa bu sigaranın kendisi değil sigara içerkenki nefes alıp verme şeklinizdir.
  5. Gülün: Kahkaha atmak stres azaltma konusunda çok yardımcı olur. Mizahtan yararlanabildiğiniz kadar yararlanın.
  6. Bilişsel Davranış Terapisine Gidin: Bu terapi düşüncelerinizi değiştirmenize yardım edecek ve stresi tetikleyen şeyleri önleyecektir. Bu noktada klinik psikologtan destek almanız gerekmektedir.

Eğer stres hayatınızı etkileyen bir sorun haline geldiyse bir psikolog yardımı almayı düşünmelisiniz. Unutmayın ki stres kısa vadede yıpratıcı olduğu gibi uzun vadede de sorunlara, hasarlara yol açabilir.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.