Mevsimsel Depresyon Sizi Mutsuz Ediyor!

Gün ışığı ile insanın ruh hali arasındaki ilişkinin varlığı uzun zamandır bilinen bir bilgi. Hatta birçoğumuz hayatımızı ne derece etkilediğini net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Güneşli açık havalarda kendimizi daha enerjik, mutlu hissederken; yağmurlu, kapalı havalarda daha yorgun ve isteksiz hissedebiliyoruz. Kimi zaman bu mutsuzluk hali depresif hissetmemize bile sebep olabiliyor.

Mevsim olarak sonbaharda başlayıp kış boyunca devam eden ve ilkbaharda tekrar ortadan kalkan bu depresyon haline kış depresyonu (Mevsimsel depresyon) diyoruz. Kimi zaman da ilkbaharda başlayarak bu depresyon hali kendini gösterir. Mevsimsel depresyon denmesinin temel sebebi belirli aylarda tekrar ediyor olmasıdır.

Mevsimsel Depresyonun Nedenleri

Mevsimsel depresyonda gün ışığının etkili olduğu bilinen bir durum. Bununla birlikte genetik geçişin de bunda çok büyük önem taşıdığı bilinmekte. Bunların yanında bazı tetikleyici faktörler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasından en büyük etken olduğu düşünülmekte.

Mevsimsel Depresyon Kimlerde Daha Çok Görülür?

Mevsimsel depresyon her yaş grubunda görülebilmekte. Ayrıca kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla daha yüksek. Normal depresyonda da kadınlarda daha yüksek oranda bu rahatsızlığın görüldüğü bilinmekte.

Mevsimsel Depresyonda Hangi Durumda Destek Alınmalı?

Normal depresyonda olduğu gibi benzer durumlar ortaya çıktığında destek alınmalı.

  • Kişinin keyifsizlik hali bir iki hafta kadar sürmeye başladıysa
  • Kişinin üretkenliğinde düşüş olmaya başladıysa.
  • Sosyal aktivitelerde azalma gözlenmeye başladıysa.
  • Kişinin yaşam kalitesinde bir düşüş olmaya başladıysa.

Yukarıdaki maddeler belirmeye başladıysa destek almanın zamanı gelmiş demektir. Bu noktada bir klinik psikologtan destek almak sağlıklı olacaktır.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.