Hüzün mü Doğum Sonrası Depresyon mu?

Pek çok anne doğumdan sonra doğum sonrası hüznü (baby blues) adı verilen duygusal bir sürece girer. Doğum sonrası hüznü, sağlıklı bir hamilelik geçirmeye yardımcı olan hormonların bebek doğduktan sonra hızla ve aniden düşmesiyle ortaya çıkar. Hormonlardaki bu düşüş çabucak değişen ruh haline, ağlamaklı olmaya ve bunalmış hissetmeye neden olur. Ebeveyn olmanın beraberinde getirdiği büyük hayat değişimi ve uykusuzluk problemini de eklersek bebeğin geldiği ilk zamanların çok zor ve hatta bunaltıcı hissettirmesi makul gerçekten. İyi haber şu ki doğum sonrası hüznü, vücudunuz bu duruma ayak uydurduğunda ve siz yeni rolünüze alıştığınızda iki veya üç hafta içinde geçen bir durumdur.

Ancak hissettiğiniz şeyin daha ciddi bir durumun belirtisi olup olmadığını merak etmeniz oldukça doğal. Kadınların %20’sinin doğum sonrası depresyonu veya anksiyetesi hissettiğini düşündüğümüzde; ne zaman psikolojik yardım almak gerektiğini bilmenin önem kazandığını görüyoruz.

Hissettiğinizin (veya eşinizin hissettiğinin) doğum sonrası hüznü mü yoksa doğum sonrası depresyon veya anksiyetesi mi olduğunu değerlendirebilmeniz için size bir rehberlik sunalım.

Doğum Sonrası Depresyon Nedir ve Doğum Hüznü ile Aralarındaki Fark Nelerdir?

Doğum sonrası hüznü ile doğum sonrası depresyonun hissettirdikleri duygulardan bazıları benzerdir. Örneğin yeni anne olan bütün kadınlar ağlar. Ama günlerce ve gün boyunca ağlamak ve sürekli ağlamanın hayatı ve kişinin fonksiyonlarını etkilemesi farklı bir durum. Aradaki fark, ne sıklıkla ve ne kadar süredir böyle hissettiğinizle ve bu ruh halinizin günlük hayatınızı engelleyip engellememesiyle ilgili. En önemlisi de ne kadar süredir böyle hissettiğiniz. Eğer sıkıntı belirtileri iki ya da üç hafta sonra ortaya çıkmışsa bunun doğum sonrası hüznü olduğu söylenemez. Bu durum doğum sonrası depresyon yani postpartum depresyondur.

Doğum sonrası depresyonunun en yaygın belirtileri:

Eğer Aşağıdakilerden Bir veya Daha Fazlasını Yaşıyorsanız Doğum Sonrası Depresyonu Geçiriyor Olabilirsiniz

  • Doğumdan üç hafta sonra bile ağlamaklı ve bunalmış hissetmek
  • Fonksiyonsuzluk
  • Belirtilerin dayanılmaz olduğunu hissetmek
  • Yorgunluğa rağmen uyuyamamak
  • Sürekli uyumak istemek
  • Normalden fazla uyumak
  • Devamlı olarak ağlamak
  • Bebeğinden zevk alamamak
  • Bebeğiyle zaman geçirmek istememek
  • Bebeğinden korktuğunu hissetmek
  • İştahta büyük değişiklik
  • Bebeğe bir zarar gelmesinden endişelenmek
  • Yoğun öfke hissetmek
  • Ailesinin veya kendisinin bir depresyon geçmişi olmak
  • Normalde yapmaktan zevk alınan aktivitelerden vazgeçmek
  • Çekip gittiğini veya kendini kaybettiğini hissetmek
  • Kendine zarar vermeyi düşünmek
  • Ailesinin kendisi olmadan daha iyi olacağına inanmak veya keşke anne olmasaydım diye düşünmek

Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?

Annelik büyük bir değişim. Bebeğinizi ve kendinizi tanıyor ve nasıl bir ebeveyn, nasıl bir anne olacağınızı öğreniyorsunuz. Yani ne olursa olsun ortada çok büyük bir değişiklik var. Yalnız, kadınların tedavi gerektiren bir hastalığa sahip olup olmadıklarını fark etmeleri zor olabilir. Hissettiğiniz şeyin doğum sonrası depresyonun olduğu konusunda ikna olmamışsanız ve kendi başınıza üstesinden geleceğinizi düşünüyorsanız bile bir doktora başvurmalısınız. Ayrıca ne hissettiğiniz konusunda emin olamadığınız herhangi bir zaman, sizi iyi bilen ve güvendiğininiz birine de danışmakta fayda var.

Yardım istemekte utanacak hiçbir şey yoktur. Doğum sonrası depresyonu çok yaygın olduğu gibi tedavi edilebilirdir. Tedavi edilmemiş bir doğum sonrası depresyonu tedavisi çok daha zor olan kronik depresyona dönüşebilir.

Uygun bir tedavi ve destek sayesinde, yalnız olmadığınızı fark edeceksiniz. Sonunda kendinizi çok daha iyi hisseder bir halde bulacak ve yeni ailenizle hayatın tadını çıkarmaya başlayacaksınız.

Görmezden geldiğimiz çok acı var; eğer yardım alırsak gerilim dolu bir hayat yaşamak zorunda olmadığımızı fark ederiz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.