Çocukla İletişimde 3 Etkili Yöntem

Ebeveynler; Bu Önerilere Kulak Verin

Ebeveynlerin çocukları disipline etmeleri gereken yol hakkında taban tabana zıt görüşler var. Bazı insanlar ebeveynlerin çocuklarıyla her zaman pozitif bir şekilde konuşmaları gerektiğini düşünürken bazıları sıkı disiplini destekliyor. Küçük çocuğunuz tabağındakileri yere fırlatıp avazı çıktığı kadar bağırıp ağlamaya başlayınca siz hangi yolu seçeceksiniz? Buna karar vermek gerçekten de zor.

 

Doğru Ebeveynlik İçin Tek Bir Yol Yok

Medical Daily’de yayımlanan bir makale bu konuya ışık tutabilecek yeni bir çalışmadan söz ediyor. Pek çok durumda pozitif ebeveynlik taktikleri işe yararken zaman aşımı cezası ve diğer cezalar zorlu ve karşı koyan çocuklarda zamanla daha etkili oluyor. Bu çalışma disiplinle ilgili yaklaşımların etkililiğinin çocuğun uyumsuzluğunun tipine göre nasıl çeşitlendiğini soruşturarak pozitif ebeveynlik ve davranışsal ebeveyn eğitimiyle ilgili çelişkili tavsiyelerin birbiriyle nasıl uzlaştığını gösteriyor.

 

102 gönüllü anne çalışmaya katılarak vurmayı, mızmızlanmayı, karşı koymayı ya da sadece dinlememeyi içeren 5 disiplin olayını kapsayan detaylı bir izah sağladı. Araştırmacılar annelerin karşılıklarını analiz ettikten sonra çocuğun davranışlarına dayanarak ve ayrıca davranışın uzun dönem mi kısa dönem mi olduğuna bakarak en etkili disipline edici taktiği keşfetti.

 

 Çocuk Yetiştirmede En Başarılı 3 Disiplin Yöntemi

  1. Anlaşmaya Varmak: Bir çocuğa karşı en etkili disiplin yolunun kazananı ona uzlaşma teklif etmek oldu ve bu yol çocuğun davranışları ne kadar kötü olursa olsun işe yarıyor.
  2. Mantıklı Davranmak: Bu yöntem en iyi olarak mızmızlanma gibi nispeten sinir bozucu davranışlarda işe yarıyor ve karşı koyan, asi ya da saldırgan çocuklarda ise etkili değil.
  3. Zaman Aşımı ve Bir Şeyi Uzaklaştırmak: Güçlü cezalara ihtiyaç duyulduğu zaman bu yöntemi kullanmak en iyisi olacaktır.

 

Ebeveynliğin 4 Stili ve Aileniz Üzerindeki Etkileri

Eğer ebeveynler başvurulacak ceza yerine başkaldıran ya da zorlu, sert bir çocukla anlaşma yoluna giderlerse daha da kötü davranışlarla karşılaşacaklardır. Bu tip çocukları disipline edebilmek için uzun bir süreç boyunca davranış hakkında akıl yürütüp sonra yargılamak en etkili yoldur. Ağır cezalar (zaman araları vermek gibi) en aksi çocukların kötü davranışlarını azaltır ama zamanın sadece %16’sından daha azında kullanıldığı takdirde işe yarar.

Unutmayın: Kötü çocuk yoktur; kötü davranış vardır. Cezalarınızda istikrarlı olmak koşuluyla çocuğunuzla onun seviyesinde iletişim kurmayı deneyin ve ceza yönteminizin işe yarayıp yaramadığının bilincinde olduğunuz sürece ceza vermek konusunda çok daha başarılı olacaksınız.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.