8 Adımda Depresyondaki Yakınınıza Destek Olun!

Değer verdiğiniz birisi ya da ailenizden birisi depresyona girdiğinde genellikle nasıl davranmanız gerektiğini, onun için neler yapabileceğinizi bilemezsiniz. Bu yüzden depresyonda olan tanıdıklarımıza destek olmak için yapılabilecek 8 basit maddeyi sizlerle paylaşıyorum:

1) Depresyondaki kişiyi, etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden faydalanması için cesaretlendirin:

Depresyondaki kişi için en küçük ve basit işleri bile yapmak zor gelmektedir. Depresyona girmiş yakınınıza yapabileceğiniz en büyük iyilik profesyoneller tarafından verilen terapilere yönlendirmektir. Bunların içinde depresyon tedavisinde en etkili terapi tekniği olan, kognitif davranışçı terapi ve antidepresan tedavileridir.

2) Kişi ile düzenli görüşün:

Depresyondaki kişi yaptığı en ufak hareketin bile çok fazla efor sarf ettirdiğini hisseder. Bu yüzden onun randevuyu organize etmesini beklemek yerine takviminizde bir tarih belirleyerek sürekli olarak o tarihte, ona zaman ayırabilirsiniz. Bazen de ansızın onu ziyaret edebilirsiniz.

3) Beraber spor yapın:

Herhangi bir problem yaşamadığımızda bile spor yapmakta zorlanırken, depresyondaki birinin spor yapmasının ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ancak sporunda depresyondaki bireye katkısı bir o kadar da fazladır. Spor yapmak doğrudan endorfin salgılamamızı sağlar, ancak hafif bir spor yerine kişinin biraz kendini zorlaması gerekir. Spor aktivitelerinin birlikte yapılması sayesinde depresyondaki birey daha düzenli katılım gösterecektir.

4) Beraber yemek yapın:

Kişi depresyondayken kendisi için sağlıklı şeyler hazırlamaz ve yediklerine dikkat etmez. Onunla birlikte yemek hazırlamak hem iyi hissetmesini hem de sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır.

5) Birlikte basit nefes teknikleri çalışın:

Nefes kontrolü ile birkaç dakika içinde parasempatik sinir sistemini kontrol altına alarak, stres durumundan uzaklaşmasına yardım edebilirsiniz.

6) Onu tedavi etmeye kalkışmamalısınız:

Ders verici, yargılayıcı, sorgulayıcı davranışlardan uzak durmalısınız. Onu tedavi etmeye kalkarsanız tamamen sizden uzaklaşmasına sebep olabilirsiniz. Onunla her zaman ki sohbetlerinizi yapmanız onun bu durumun üstesinden gelmesinde daha büyük etki yapacaktır.

7) Eğer şüpheniz varsa onun güvenliği ile ilgili soru sorabilirsiniz.

Bir çok ağır depresyon hastasında zaman zaman intihar düşünceleri vardır. İntihara dair söylemleri varsa bunları önemseyin ve destek almıyorsa mutlaka bir uzmana yönlendirin.

8) İlk önce kendi oksijen maskenizi takın:

Kendi ruh sağlığınıza dikkat edin, unutmayın ki sizin ruh sağlığınız iyi olmadan başkasına faydalı olamazsınız.

Klinik Psikolog Barış Gürkaş

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir Yanıt

  1. Erkek arkadaşım depresyon belirtileri gösteriyor.Yaşı büyük olmasına rağmen anne ve babasının boşanma durumundan dolayı ciddi bir şekilde etkilendi.Kendisine psikolojik tedaviyi defalarca önerdim ama hiç bir şekilde kabul etmiyor çok ön yargılı.Hızlı kilo kaybı yaşadı ve devamlı uyuyor bana ve çevresine karşı tavırlarıda tamamen değişti hatta kendisine zıt bır karaktere büründü.Çok fedakar biriyken aşırı derecede bencil olmaya başladı.Artık sadece kendini düşündüğünü sık sık vurguluyor açıkcası bu hareketiyle bir savunma mekanızması oluşturduğunu düşünüyorum.Hayatındaki tek olumlu şey spora başlaması.İki günde bir spora gidiyor ve tüm dikkatini buna veriyor. Bu yıl gireceği önemli de bir sınav var.Bu sınava yeterince hazır olmamasıda kendisini etkiliyor.Psikolojik tedavi almayı kesinlikle reddediyor hiçbir şekilde ikna edilemiyor.Bu durumda ben ne yapmalıyım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.