Sosyal Medya ve Kişilik Analizi

Sosyal medya, insanların kendileri hakkında bilgi paylaşmak ve başkalarıyla iletişime geçmek için çok özgün bir platform. 2000 li yılların başından beri, toplumsal hayatı kökünden etkilemeye başlayan sosyal medya, bu değişimi beklenenden çok daha hızlı bir şekilde meydana getirdi.

Bunun sonucunda Facebook dünya çapında Google’dan sonra en çok ziyaret edilen 2. site haline geldi (Alexa,2011) ve internet kullanan yetişkinlerin yaklaşık %65’i Facebook, LinkedIn gibi sosyal paylaşım sitelerini ziyaret etmeye başladı (Madden 2011).

Sosyal medyanın başkalarıyla kurulan ilişkilere ve kişilerin kendilerini algılayış şekillerine dair farklı etkileri olduğu çok açık. Birçok araştırma, insanların internet profillerinde kendilerini nasıl sunduklarına ölçümlemeye çalışmakta veya kişilik yapılarının sosyal medya hesaplarını nasıl şekillendirdiğini araştırmakta.

Örneğin, dışa dönük kişiler kendilerini internette daha kolay teşhir edebilmekte ve sosyal medyada daha fazla zaman geçirmekteler (Wilson, Fornasier, & White, 2010). Bu  bilgilerin doğrultusunda, çok az sayıda araştırma, sosyal medyanın insanın kişilik yapılarına, benlik algısına ve kimliğine etkisini keşfedebilmiştir. Sosyal medya adı altında geçen, bu web sitelerinin (Facebook vbz.) kişilik yapılarına ve kimliklere ne gibi etki yaptığı günümüzde çok net değildir.

Dünyada birçok araştırmacı, sosyal medyanın kişiler üzerindeki etkisini tam olarak ortaya koyabilmek için titizlikle çalışmakta. Sonuçlar bu kadar belirsizken, ülkemizdeki işe alım uzmanları sosyal medyanın etkisinden o kadar eminler ki, işe alımlarda kişileri sosyal medya hesaplarından değerlendirmeye başladılar bile. Sosyal medya tabi ki etkili, ancak ölçümlenebilmesi, seçme ve değerlendirme yapılabilmesi için belli standardizasyon çalışmalarının yapılması şart. Kişisel zevk ve değer yargılarımıza göre karşımızdaki insanın facebook sayfasını değerlendirmemiz bizi yanıltabilir.

İnternet profillerini herkes aynı amaçla kullanmayabilir. Profillerindeki paylaşımları, tam olarak onu anlatmayabilir, hatta tam tersi bir yapıda da olabilir. Bu noktada kişinin sosyal medya profilini referans almak, yanlış kararlar almamıza sebep olabilir.

 

Psikolog

Barış Gürkaş

İstanbul

Referanslar: Mazer et al., 2007J.P. Mazer, R.E. Murphy, C.J. Simonds I’ll see you on Facebook: The effects of computer-mediated teacher self-disclosure on student motivation, affective learning and classroom climate

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.