Panik Bozukluk ve Panik Atak

Araştırmalar panik atak ve panik bozukluğun yaşam boyu yaygınlığını %1.5-3.5 olarak bulmuştur. Başlangıç yaşı daha çok yirmili yaşlar olmakla birlikte yaşamın herhangi bir döneminde başlayabilir. Panik atak ve panik bozukluk erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla görülür.

Panik Atak Nedir?

Panik atak, aniden ortaya çıkan ve giderek şiddetlenen ilk 10 dakika da en yüksel seviyeye ulaşan yoğun kaygı, korku ve rahatsızlık duyma ile bazı bedensel ve ruhsal semptomların yaşandığı durumdur.

Panik atak halinde kişide yoğun kalp çarpıntısı ve bunları duyumsama, terleme, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma, kendine ve çevresine yabancılaştığını hissetme, kontrolünü kaybetme korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ya da karıncalanma, üşüme, ürperme ya da ateş basması gibi belirtilerin en az dördü ya da daha fazlası aynı anda yaşanır. Bu durumların yaşanma sebebi, kalp krizi ya da diğer hastalıklar değildir. Yaşanan bu semptomların sebebinin panik atak nöbeti olup olmadığının anlaşılması için panik atak tanısı koyulmadan önce bir hekim tarafından gerekli sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Panik Bozukluk Nedir?

Kişinin tekrarlayan panik ataklar ile zaman zaman bu atakların yaşanacağına dair yoğun endişe ve kaygı duyması, panik atağının kötü sonuçlara yol açabileceğini sürekli düşünmesi ve bundan üzüntü duyması. Kişi bu durumların yaşanmasından korktuğu için, işe ya da okula gitmeme, spor yapmama, bazı yiyecek ve içecekleri yanında taşıma gibi bazı davranış değişimleri yaşandığı bir hastalıktır.

Panik Bozukluk Nasıl Geçer?

Panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavide etkinliği kanıtlanmış ilaçlar vardır. Fakat ilaçla tedavi bittikten sonra panik bozukluğun tekrarlama oranı yüksektir. Yapılan araştırmalar ilaç tedavisinin yanında bilişsel-davranışçı terapinin oldukça etkin olduğunu göstermiştir. Panik bozukluk, beden duyumlarından gelen sinyalleri yanlış yorumlama, korkudan korkma gibi düşünce hatalarını içerir. Düşünce hatalarının kişiye verdiği sıkıntıları giderilmesi ancak o düşüncenin değiştirilmesiyle mümkündür. Bunun için panik bozuklukta en etkili yöntem bilişsel-davranışçı terapidir. Bilişsel-davranışçı terapi de panik atak ve panik bozukluğun giderilmesi için ilk etapta danışana, hastalıkla ilgili genel bilgilendirme yapılarak, destekleme ve cesaretlendirmeyi amaçlayan psikoeğitim verilir. İlerleyen seanslarda ise solunum egzersizleri, kas egzersizleri, panik atak tetikleyicilerine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Panik Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bilişsel yeniden yapılandırma ve alıştırma tekniklerinin uygulandığı bilişsel-davranışçı terapide tedavinin toplam süresi kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte tahmin edilen ortalama süre haftada 1 seanstan toplam 12-16 seanstır. Daha sonra ayda 1-2 kez yapılacak izleme seansları tedavinin kalıcılığını sağlar.

Bu konuda size yardımcı olmamızı isterseniz, iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Merve Eryılmaz

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.