Narsistik İnsanların İzlemeyi Sevdiği 4 TV Programı

Daha narsistik karakter özelliklerine sahip olan insanlar bu tarz televizyon programlarını izliyor.

Yeni bir araştırmaya göre, daha çok realite TV izleyen kişiler daha fazla narsistik kişilik özelliklerine sahip olmaya eğilimli.

Daha çok haber programları izleyen kişilerse narsisizm testlerinde düşük skorlar elde etmeye eğilimli.

Realite programları adeta kibirli ve narsistik özelliklere sahip insanların ilgisini daha fazla çekiyor.

Tabi bu programlar insanların narsisizmine destek çıkıyor da olabilir.

Narsistik İnsanlar Üzerine Araştırma:

Araştırma eş yazarlarından Ted Dickinson şöyle açıklıyor: “Sanırım işin doğrusu ikisinin ortasında bir yerlerde. Narsistik eğilimleri olan insanlardan bazıları kendilerine benzer medya karakterlerini arıyorken realite TV izleyen diğer kesim de narsisizmi normalleştirilmiş olarak gördüğü için daha narsistik davranmaya başlıyor.”

Araştırma kapsamında 565 kadın ve erkek katılımcının karakterleri ve TV izleme alışkanlıkları ölçüldü.

Realite TV yanısıra, narsistik izleyiciler şunları izlemekle de daha fazla ilgileniyordu:

  • Spor.
  • Politik söyleşi programları.
  • Gerilim filmleri.

Diğer yandan haberleri izlemekse düşük seviye narsisizmle ilişkilendirildi.

Araştırma yazarları şöyle yazıyor: “İlginç şekilde, haber programlarını izlemeyi tercih etmek narsisizmle zıt yönde bağlantılı çıktı. Bu bulguyla ilgili olası bir açıklama şöyle olabilir; haberlere ilgi gösteren kişiler yurttaşlıkla daha ilgili ve daha az bireyci olan kişiler olduğu için narsisizm seviyeleri de düşük olan kişilerdir.”

Araştırmacılar ayrıca narsisizmin üniversite öğrencileri arasında yükselişte olduğuna dair bulgular keşfetti: “Araştırmamız katılımcılardan üniversite öğrencilerine baktığımızda önceki araştırmalarımızdaki bulguları destekler nitelikte sonuçlarla karşılaştık; üniversite öğrencilerinde narsisizm özellikleri zaman geçtikçe daha da artıyor.”

Araştırma yazarları sonuçları şöyle noktalıyor…

“…bu araştırma bilişsel psikolog Daniel Kahneman’ın haklılığını destekliyor: “Kafamızdaki dünya gerçekliğin kesin bir kopyası değildir… maruz kaldığımız mesajların duygusal yoğunluğu ve egemenliğiyle saptırılmıştır.”

Bugün televizyon tarafından maruz bırakıldığımız mesajların çoğu aşırı boyutlara varmış kişisel çıkarcılık özelliği taşıyor, başkalarının iyi olup olmamasını önemsemiyor ve bireyi diğer her şeyin üstünde tutuyor; ki bu saydıklarımızın hepsi de narsisizmin unsurları.

Araştırmamız bu bahsettiğimiz mesajların toplumda narsisizmi tetikleyip besleyebileceği iddiasını ortaya çıkarıyor.

  • Bu araştırma Psychology of Popular Media Culture adlı dergide yayımlanmıştır. (Lull & Dickinson, 2016).
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.