Fi Dizisindeki Psikolog Algıyı Nasıl Etkiledi?

Her sezon karşımıza yeni bir dizi ya da film çıkıyor. Yeni yapımlar, yeni oyuncular, yeni konular… Bu sezon karşımıza çıkan dizi ise “Fİ”. Dizi de öne çıkan psikolog karakteri Can Manay adından oldukça fazla söz ettirdi. Dizide ki psikolog karakterlerinin, psikologlarla ilgili algıyı nasıl etkileyebileceğini analiz ettik.

  •      Dizide ki Can Manay karakterinin canlı yayında program yapması,

Psikologluk mesleğinde özenle dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri gizlilik. Danışan bilgilerinin üçüncü bir kişiyle paylaşılması ya da gizliliğinin korunmasına dikkat edilmemesi, meslek etiğine ters düşen bir durum. Fi dizisinde Can Manay adında ki psikolog insanların özel hayatını canlı yayında deşifre ederek gizlilik ilkesini açıkça ihlal ediyor. Psikologun canlı yayında psikoterapi başlığı altında program yapması ‘Kitle İletişim Araçları Ve Sır Saklama Yükümlülüğü’ ilkesine ters düşüyor.

Bu durum insanların, psikologlara karşı güven duygunu sarsabilir, akıllarında şüphelerin oluşmasına ve önyargılara sebep olabilir. Bu durum kimi zaman gerçek danışanlarımızın bile aklına bazı soru işaretleri getirebiliyor.

  • Danışanlarından hediye kabul etmesi,

Psikologların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise psikolog-danışan ilişkisi dışına çıkmamaları ve bu sınırları aşabilecek durumlara meydan vermemeleridir. Yine dizi de psikolog karakterinin, danışanlardan gelen hediyeleri kabul ederek bu ilkeyi ihlal ettiği görülüyor.

İnsanlar bu durumu sakıncalı görmeyebilirler fakat bu psikolog danışan arasındaki terapötik ilişkiye zarar verebilecek dikkate değer bir konudur.

  • İntihar eden danışanının, eşine şantaj yapması ve mesleğini kötüye kullanması,

Dizide ki psikolog karakteri danışanın bilgilerini şantaj malzemesi haline getirerek mesleğini kötüye kullanıyor ve bundan kazanç sağlıyor. Bu gizliliğe, zarar vermeye ve mesleğin kötüye kullanımı ile ilgili ilkelere aykırı bir davranış.

  • Dizi de ki  Eti adındaki psikoloğun babasını öldürmesi,

Dizide bir başka psikolog olan Eti karakteri son bölümde, küçükken babası tarafından gördüğü cinsel istismarın onda yarattığı psikolojik travmayı babasını öldürerek giderdiğini ve rahatladığını belirtmesi insanlarda yanlış algılara sebebiyet verebilir. Dizide vurgulanan başarılı psikolog imajının bu tür davranışlar sergilemesi, birçok insana kötü örnek teşkil edebilir. Psikolojik problemleri olan insanlara, onlarda bu problemi yarattığına inandığı kişilere zarar vererek iyileşeceğini düşündürebilir.

Dizilerde oynanan psikolog karakterleri  izleyicilerin psikologlarla ilgili algısını şekillendirebiliyor. Daha önce hiç psikologa gitmemiş bireylerden psikolojik destek alan bireylere kadar izleyicilerin aklında çoğu kez dizi karakterinde ki psikologun replikleri ve yaşantısı var. Dizilerin yol açtığı bu tür yanlış algılar psikolog mesleğinin yanlış ve ya eksik tanınmasına bazen önyargılara bazen meslekle ilgili olumsuz düşüncelere sebep olabiliyor.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.