Depresyon Belirtileri?

Herkes ara sıra çökkün ya da üzgün hissedebilir. Bu çok normal karşılanabilir. Ama bu duygular, genellikle kısa vadelidir ve birkaç gün içinde geçer. Bu ruh haline depresyon diyebilmek için, bu durumun daha uzun sürmesi gerekir. Bununla birlikte bu tarz bir duygu durum sizin günlük hayatınızı etkilerken, çevrenizdekilerin de bundan olumsuz etkilenmelerine sebep olur.

Günümüzde depresyon çok sık rastlanan, aynı zamanda da ciddi bir rahatsızlıktır. Depresyon hastası olan birçok insan genellikle tedavi arayışına girmez, ancak  depresyonu en ağır düzeyde seyredenler bile tedavi ile daha iyi hale gelebilir. İlaçlar, psikoterapiler ve diğer metotlar depresyonda olan insanları etkili bir şekilde tedavi edebilirler.

Depresyonda Mıyım?

Depresyonda olan insanların hepsi aynı belirtileri göstermez. Belirtilerin sıklığı, süresi, şiddeti bireyin rahatsızlığına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Sürekli üzgün, kaygılı veya boşlukta hissetme.
  • Kötümserlik veya umutsuzluk duyguları.
  • Suçluluk, değersizlik veya çaresizlik duyguları.
  • Huzursuzluk, iritabilite
  • Bir zamanlar zevk veren hobi veya aktivitelere (Seks dahil) ilgi kaybı
  • Yorgunluk ve enerjide azalma
  • Daha önceki işleyişe kıyasla işlev kaybı
  • Konsantre olma, detayları hatırlama ve karar vermede zorluk
  • Uykusuzluk, erken uyanma veya aşırı uyuma,
  • İştah kaybı veya aşırı yemeye bağlı kilo kaybı ya da kilo alımı
  • İntihar düşünceleri, intihar teşebbüsleri
  • İlaç ve tedaviyle düzelmeyen ağrı ve sızılar, baş ağrıları kramplar veya sindirim problemleri

*Bu semptomların en az ikisinin en az iki hafta boyunca sürmesi gereklidir.

Teknoloji ve internet sayesinde insanlar sorunlarının ne olduğunu, bu sorunun üstesinden gelebilmek için en sağlıklı yolun ne olacağını araştırma fırsatı buluyor. Önünüze çıkan bilgiler üzerinden en sağlıklı olana ulaşmak çok kolay değil. Genellikle en kötü senaryoya ulaşsakta bu bilgilere hiç ulaşamamaktan iyidir.

Depresyon Nasıl Geçer?

Depresyon tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Özellikle orta ve ileri seviye depresyonda klinik psikolog ya da psikiyatrist desteği alınmalıdır. Aksi taktirde depresyon hayatı zorlaştıran, işlevselliği yitirmenize sebep olan ve sosyal ilişkilerinizi olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple destek almanız hayatınızda değişimler yaşamanızı sağlayacaktır.

  • Psikoterapi

Kinik psikologlar tarafından uygulanan bir yöntemdir. İlaç kullanmadan uygulanan bu yöntem kendi içinde farklı yaklaşımlara sahiptir. Bilişsel davranışçı terapi, Şema terapi, dinamik psikoterapi depresyon tedavisinde kullanılan başlıca psikoterapi yaklaşımlarıdır.  Tedavi sürecinde en etkili yöntem olarak görülen ise,  bilişsel davranışçı terapi yaklaşımıdır.

  •  Elektrokonvülslf Tedavi

Belli psikiyatrik rahatsızlıklar İçin güvenli ve etkili bir yöntemdir. Eloktrokonvilsif tedavisi aynı zamanda “beyine elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” gibi isimlerlede anılmaktadır. Ağır depresyon tablolarında doktor tarafından tercih edilebilmektedir.

  • Antidepresan Tedavisi

Psikiyatristlerin en sık başvurdukları yöntem antidepresan tedavisidir. Belli bir süre boyunca ilacın kullanılması gerekir. Bu süreçte düzenli kontrole gidilerek ilaç ve doz ayarlamalarının takip edilmesi gerekir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, ilacın doktor kontrolünde kullanılmasıdır. Arkadaş önerileriyle yada internetten tavsiyeyle içeceğiniz antidepresanlar ruh halinizi olumsuz etkileyebilir.

Yapılan araştırmalar ilaç ve terapinin bir arada olduğu durumlarda tedavinin daha etkili olduğunu göstermiştir.

Depresyon tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri mevcut olmakla birlikte bunların başlıcaları psikoterapi ve ilaç tedavileridir. Çeşitli psikoterapi metotları olmakla birlikte, psikoterapide bilimsel olarak etkinliği kanıtlanan en iyi yaklaşım, Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımıdır. Günümüzde, uzmanlar tarafından önerilen ise, psikiyatrist ve psikoloğun işbirliği ile terapisini ve ilaçlarını düzenlediği tedavi yöntemidir.

Psikolog Barış GÜRKAŞ

Kadıköy/İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.