Panik Atak

Ani Gelişen ve Tekrarlayan Korku Nöbetleri

Panik atak aniden meydana gelen aşırı korku, kaygı ve endişe halidir. Dünya popülasyonuna baktığımızda birçok kişinin bu soruna dair deneyimlerinin olduğunu görürüz. Yoğun korku, endişe ve kaygıya bağlı ataklar günlük yaşantımızı oldukça etkiler ve bizi sağlıklı bir ruh halinden uzaklaştırabilir. Bu durumu yaşayan kişilerin bu durumun tekrarlamasından korkarak kaçınmacı davranışlar sergiledikleri, bu duruma bağlı olarak da günlük hayatlarının aksaması sıklıkla görülmüştür. Eğer siz de çeşitli yaşamsal faktörlerin tetiklemesi ile aniden korku hissi yaşamaya başlıyorsanız, yaşadığınız korku nöbetleri tekrarlıyor ve günlük hayatınızı olumsuz ölçüde etkiliyorsa panik atak sorununa sahip olabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=-5HrD5Nr3uc

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

  • Kontrolü elden kaybetme: Mental ve fiziksel olarak kontrolü kaybettiğimizi düşünebiliriz ve bu da panik durumumuzu daha çok besleyebilir. Bu noktada en iyi şey nefes egzersizleriyle kalp ritmi ve tansiyonumuzu düzene sokarak sakin kalmaktır.
  • Mide bulantısı ve/veya mide krampları: Yoğun kaygı hissettiğimizde atak geçirme ihtimalimiz artar. Bununla birlikte hassas bir organımız olan midemiz yoğun kaygıdan fazlasıyla etkilenebilir.
  • Ölüm Korkusu: Atak geçirmemize sebep olabilen etkenlerden biri de ölüm korkusudur. Geçmiş yaşantımızda deneyimlediğimiz kayıplarımız, kazaya tanık olmak ve hastalık deneyimleri gibi durumlar ölüm korkusunu tetikleyebilir. Ancak ölüm korkusu bunlara bağlı olmadan da gelişebilmektedir.
  • Bağısak hareketliliği: Bağırsaklarımız vücudumuzdaki en hassas organlarımızdandır. Korku ve kaygı atakları yaşadığımızda hissettiğimiz yoğun endişe hali bağırsaklarımızı oldukça etkileyerek düzensizliklere sebep olabilir.
  • Delirme korkusu: Panik atak geçiren kişilerden duyulan yaygın belirtilerden biri de delirmekten korkmaktır. Bu sorunu yaşayan kişiler atak sırasında kendilerini kontrol etmede güçlük yaşadıkları için delirme korkusunu yoğun olarak hissedebilirler.
  • Kalp çarpıntısı: Yoğun kaygı ve korku sırasında kalp atışlarımız hızlanır. Bu durum vücudumuzun tehlike anlarında doğal olarak verdiği evrimsel bir tepkidir.

 

Panik Atak Tedavisi Nelerdir?

Panik atak tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi ve üçüncü kuşak Mindfulness Terapi gibi terapi yaklaşımlarından oldukça verim alınmaktadır. Bununla birlikte bir psikiyatri uzmanının görüşü ile gerekli görülen durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Kaygı atağı anında yapılması gerekenlerle ilgili ayrıntılı yazımız için tıklayınız.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.