Yetişkin Psikolojisi
Yetişkin bir birey için kendi psikolojik durumunu dengeli bir halde tutmak her geçen gün zorlaşıyor. Gün geçtikçe daha da yalnızlaşan birey, psikolog desteğine daha da fazla ihtiyaç duymaya başlıyor. Üstesinden gelinmesi gereken psikolojik sorunlar, kimi zaman ilişkideki tıkanıklıklarla, kimi zaman ise iş ve sosyal hayattaki değişimlerle kendini gösteriyor.
Psikolog desteğine son ana kadar ihtiyacı olmadığını savunan yetişkin, genellikle bu durumun üstesinden kendi kendine gelebileceğini düşünüyor. Birçok zaman da çevresindeki insanlardan “sen güçlü birisin kendin üstesinden gelebilirsin” şeklinde yorumlar alıyorlar. Ancak bu durum kişini kendi kendine üstesinden gelemeyeceği bir boyut alabiliyor.
Psikolojik sorunlar kişinin yaşam kalitesini düşürür, hayattan eskisi gibi zevk almasına engel olur, iş yapış şeklini, uyku düzenini, arkadaşlık ilişkilerini olumsuz etkiler ve kişinin artık hayattan zevk almasının önüne geçer. Bu noktada yaşamınızın bir anlamı yokmuş gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Böyle bir durumda psikolog desteğini ertelemek ne derece doğru olur?
Durumunuz hakkında benimle görüşmek, randevu almak için iletişim sayfamı buradan ziyaret edin.
Yetişkin Terapisi Nedir?
Yetişkin terapisi bireylerin duygusal, davranışsal ve ilişkisel işlevlerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olur. Duygularınızla başa çıkma ve başkalarıyla etkileşime girme şeklinizi geliştirerek, mesleki ve kişisel yaşamınızı da önemli ölçüde etkiler. Seanslar genellikle 45-50 dakika arası sürer ve bu süre zarfında zorluklarınızı anlamak, hedeflerinize en kısa sürede ulaşmanıza yardımcı olmak amacıyla pozitif terapötik bir ilişki kurarak için sizinle birlikte çalışır ve bu süreci beraber götürürüz.
Yetişkin Terapisinde Hangi Terapi Yöntemleri Kullanır?
Sizlere psikolojik destek olurken Bilişsel Davranışçı Terapi ve Mindfulness Terapi gibi terapi tekniklerini kullanıyoruz. Yapılan araştırmalara göre Bilişsel Davranışçı Terapi ve Mindfulness Terapi, çeşitli psikolojik rahatsızlıklarda ilaçtan bile çok daha etkili ve uzun süreli bulunmuş bir yöntemdir.
Yetişkinlerde Sıklıkla Karşılaştığımız Psikolojik Rahatsızlıklar:
Depresyon: Psikolojik rahatsızlıklar içinde yaygınlığı açısından “Grip” rahatsızlığına benzetilir. Depresyondaki danışan “bilişsel üçlü” tarafından yönlendiriliyor olduğu düşünülür. a) Kişinin kendine karşı b)dünyaya karşı c) Geleceğe karşı olumsuz düşüncesi
– Panik Bozukluk: Beklenmedik bir anda ansızın gelen kalp atış, terleme, nefes darlığı ve soluk kesilmesi gibi bazı semptomların eşlik ettiği korku nöbetleri şeklinde tarif edebiliriz.
– Genellenmiş Anksiyete Bozukluğu: Çeşitli faaliyetler ve bazı olaylar hakkında aşırı anksiyete ve en az 6 ay süresince devam eden kaygı.
– Obsesif-Kompulsif Bozukluklar: Her kırk yetişkinden biri hayatının bir noktasında OKB kriterlerini karşılar.
– Hipokondriya: Kişinin sanrı boyutunda olmamak kaydıyla ciddi bir hastalığa sahip olduğu inancıdır. Bu durum kesinleşmiş bir tıbbi sonuç olmasına rağmen inancın devam etmesi durumudur.
– Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Amerikan psikiyatri derneğinin tanımına göre olağan yaşantıların dışında, psikolojik travma yaratan bir olayın sonrasında oluştuğu belirtilmektedir.
– Madde kullanımı, İlişki Sorunları, Tükenmişlik vb.