Bilişsel Davranışçı Terapi

Beni Takip Edin

Bilişsel Davranışçı Terapi İle Düşüncelerini Değiştir Hayatın Değişsin.

Psikolojik zorlanmalarınızın üstesinden gelmek için kullanılan birçok yöntem mevcut. Bilişsel davranışçı terapi yöntemler arasında en yaygın kullanılan terapi tekniği olarak geçer. Kısa sürede  yaşam kalitenizi artırmaya odaklı, verimliliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir yöntem. Bire bir seanslar halinde gerçekleştirilen çalışmalar ile duygu durumunuza katkıda bulunun. Online terapi ile yada İstanbul ofisimizde yüzyüze seanslar ile destek alabilirsiniz. 

Bilişsel Davranışçı Terapi hizmeti alan danışanların görüşleri için tıklayın

Sık Sorulan Sorular

Bilişsel davranışçı terapi: kısa süreli, planlı, yapılandırılmış bir danışmanlık türüdür. Bu terapinin etkililiği bilimsel kanıtlara dayanır. Bilişsel terapide, psikolog; danışana çeşitli yöntemler ile yaklaşır. Terapist seanslar boyunca aktif rol alır, ev uygulamaları verir.  Ev uygulamalarını yapmak terapi sürecinin etkililiği açısından oldukça önemlidir. Terapide hem terapist hem de danışan oldukça aktiftir.

Bilişsel davranışçı terapi yapılandırılmış bir terapi türü olduğundan, ilk seanstan itibaren terapinin hedefleri ve amaçları belirlenir. Kişinin öyküsü alındıktan ve sorunlar belirlendikten sonra hedeflere yönelik çalışmaya başlanır. İlk görüşmeler birer hafta ara ile yapılır, kişi iyi hissetmeye başlayınca görüşmelerin arası 15 gün şeklinde açılır. Bilişsel terapi tipik olarak kısa süreli, 10 ile 20 seans arası değişen bir terapi şeklidir. Kişilik bozukluları gibi durumlarda bu süre uzar.

Bilişsel terapinin uygulandığı pek çok psikolojik alan vardır. Depresyon, obsesif- kompulsif bozukluk, depresyon, kaygı bozuklukları (panik atak), yeme bozuklukları, sosyal fobi, hipkondria (ciddi fiziksel bir hastalığa yakalanmakla ilgili duyulan kaygı).

Bilişsel davranışçı terapide terapistin amacı kişinin duygu ve davranışlarında kalıcı bir değişim sağlayarak, kişinin düşünce ve inançlarında bir değişmeye yol açmaktır. Seanslar sırasında, terapistinizle problemlerinizi, kendi düşünceleriniz, fiziksel hisleriniz ve eylemleriniz gibi ayrı bölümlerine ayırmak için çalışırsınız. Terapistiniz, yardımcı olmayan düşünceleri ve davranışları nasıl değiştireceğiniz konusunda size yardımcı olacaktır. Neleri değiştirebileceğinizi anladıktan sonra, terapistiniz bu değişiklikleri günlük yaşamınızda uygulamanızı isteyecek ve bir sonraki seansta neler yaptığınızı tartışacaksınız. Tedavinin nihai amacı, tedavi sırasında öğrendiğiniz becerileri günlük yaşamınıza uygulamanızı öğretmektir.

BDT’nin avantajlarından bazıları şunlardır:
  • Yalnız ilaçların işe yaramadığı durumlarda yardımcı olabilir.
  • Diğer konuşma terapilerine kıyasla nispeten kısa bir sürede tamamlanabilir.
  • Süreç bittikten sonra bile günlük hayatta kullanılabilecek yararlı ve pratik stratejiler öğretir.

Yardım kitabı ya da online olarak BDT yapmak mümkündür.Ancak araştırmalar bir terapistle çalışıyorsanız, BDT’nin genellikle daha etkili olduğunu gösterir. Bazı özel BDT tedavileri kendi başınıza denenmeye uygun değildir (örneğin OKB’ye maruz kalma ve müdahale önleme) Bu durumda bir terapistten destek almak gerçekten önemlidir.

BDT’nin kendinizin yapmasına yardımcı olup olamayacağı konusunda psikoloğunuzla konuşun.

Sokratik Sorgulama

Sorgulama, danışanın işlevsiz düşünceleri açığa çıkarması ve kendi kendine derinlemesine bir sorgulama sürecine girmesini sağlar.

Ev uygulamaları

Danışanlar genellikle seanslar sonunda uygulama ile odadan çıkarlar. Düşünce kayıt formları, nefes egzersizleri, aşamalı maruz bırakma, gibi çeşitli uygulamalar kurgulanabilir. 

Sistematik Duyarsızlaştırma

Kaçınmaya sebep olan bir takım durumlar karşısında kişinin planlı bir şekilde kaçınmasının üstüne gitmesini sağlar. Sistematik Duyarsızlaştırma, stres verici bir eylem karşısında aşamalı olarak maruz kalma çalışmasıdır.