Motivasyonunuzu Artırmanın 5 Etkili Yolu

Son dönemde çevremdeki insanlardan, Girişim Savaşçısı ekibinden, sosyal medya takipçilerimden sıklıkla “motivasyonu sürdürmek” üzerine sorular alıyorum. Birçoğu eskisi gibi motive çalışamadığından, zamanı etkili kullanamadığından şikayetçi. Hemen hemen hepsinin bunu yapmaya enerjisi de yok gibi duruyor. Motivasyonu kaybetmekten, eskisi gibi mutlu olamamaktan şikayetçi olan birçok kişinin de, çok yoğun insanlar olması dikkatimi çeken bir başka durum.

Bu durumların her birinin altında tabi ki çeşitli psikolojik faktörler mevcut, ancak bunların üstesinden gelmek için çabalamamız şart.

1) Her şey kontrol altında mı?

Bazen kendimizi TV, İpad, Laptop, Cep telefonuna aynı anda bakarken bulabiliyoruz. Bunların her birini eş zamanlı kullanabilirken, bu durum bizde stresli bir ruh halinin aynı anda belirmesine sebep oluyor. Bu araçların her birini aynı zamanda kullanabilmek beynimizin etkileyici sınırlarını bizlere gösteriyor, ancak bu durum eş zamanlı bir mutluluğun taahhüdünde bulunmuyor.

Bu teknoloji kullanımının benzer şekillerini ilişkilerimizde, iş yapış şekillerimizde sıklıkla yaşıyoruz. Kimi zaman eş zamanlı olarak birden çok kişiye zaman ayırmaya çalışırken, kimi zaman da bir anda birden çok iş yapmak için kendimizi parçalıyoruz. Örneğin, çalıştığınız şirkette gündüzleri çalışırken, akşamları kurmak istediğimiz iş için saatlerimizi harcıyoruz. Bu saatler, birçok zaman verimsiz saatler şeklinde geçiyor. Çünkü insan olmanın gerekliliği olan sosyal hayatı pas geçmiş oluyoruz. Bu durum hem bizi mutsuz ediyor, hem de işteki verimimiz düşürüyor.

Sanıyoruz ki işten uzaklaşmak ya da o iş ile bir süre uğraşmamak kendimizin ve işin geleceği için felaket anlamına gelir ve bu durumda kontrolü tamamen kaybedebiliriz. Bu sebeple de sürekli o işle ilgilenmeliyim, ilgilenmediğim anlarda da onunla ilgili düşünceleri aklımdan geçirmeliyim şeklinde düşünceler zihnimizi sürekli meşgul eder.

İşe ve hayata dair endişe duyduğumuz kaygılandığımız, bizi başarıya götüren birçok davranış başlangıçta birer savunma mekanizması olarak karşımıza çıkar ve işlevseldir. Ancak işlevini yitirmeye başladığı anların farkına varmazsak bizi işlevsiz bir hale getirebilir.

Bu kontrol hissini başka şeyler yaparak da sürdürmek ve hissetmek mümkün. Bunlardan bazıları;

  • okuma yapmak
  • yazmak
  • satranç oynamak
  • spor yapmak

Bazılarını hayatınıza entegre etmek hayatınızı daha yaşanılası kılacaktır.

2) Enerjik misin?

Davranışların, hareketin ruh halini ve düşünceleri doğrudan etkilediğini kendinize sürekli hatırlatmanız gerekir. Oturuş şeklinizi bile değiştirdiğinizde, anlıkta olsa ruh halinizin değiştiğini göreceksiniz. Daha sağlıklı beden, daha çok hareket sizi daha verimli hale getirecek. O halde bedensel durumunuzun etkisini görmezden gelmemek gerek. Tempolu çalıştığınız zaman boyunca aşağıdakilere dikkat etmelisiniz.

  • Yediklerinize dikkat etmelisiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminler belleğiniz ve motivasyonunuz için olmazsa olmazlar arasında.
  • Uykunuza önem vermelisiniz:  Oda yeterince karanlık mı? Sesten izole mi? Oda sıcaklığı uygun mu?

3) Yeteneğini Keşfet ve Geliştir

Zamanı etkili kullanmak ve motivasyonunuzu sürdürmek adına yeteneklerinizi keşfetmeniz ve güçlü yönleriniz üzerine odaklanmanız gerekir. Bu noktada bu yetenekleri keşfetmek ve üzerine çalışmak iki önemli başlık.

Neyi yaparken çok iyisin? Neyi yapmak seni korkutuyor? Bu durumların farkına varmalı ve güçlü yönünü daha da iyi bir hale getirmek için çalışmaya başlamalısınız.

Bunların yanında yetkinliklerini çalışarak daha iyi hale getirirken yenilerini onlara eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Bu sayede hem geliştiğinizi hissedeceksiniz hemde tıkandığınız noktada farklı bakış açıları geliştirebileceksiniz. Bu durum aynı zamanda yaptığınız işte sizi başarıya götüren en önemli faktör haline gelecektir.

4) Zihinsel Olarak İhtiyacın Olan Desteği Almaktan Çekinme

İşlerin ters gittiği durumlarda, birçok zaman üstesinden gelemeyeceğimize dair çok sağlam kanıtlarımız olduğunu düşünürüz. Düşünce yapımızdaki bozulmalar sebebiyle içinden çıkılmaz olumsuz düşünceler içinde buluruz kendimizi. Bu noktada bir klinik psikolog ya da mentör desteği işlerin daha iyiye gitmesi için imdadımıza yetişebilir. Bunu almaktan kesinlikle kaçınmamalısınız.

Bir diğer taraftan kendi kendinize yapabileceğiniz şeyler tabi ki mevcut. Bu noktada psikolojik anlamda kendine yardım kitapları yardımınıza koşacaktır.  Bununla ilgili daha önce yazdığım kitap önerilerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5) Başardıklarınızı Kendinize Hatırlatın

Eğer yaptıklarını görmezden gelmeye başladıysan, arkana yaslanıp bugüne kadar başardıklarını sıralamanın vakti gelmiş demektir. Beyaz bir sayfa aç ve yaptığın işle ilgili bugüne kadar bitirdiğin aşamaları yaz, ya da bugüne kadar başardığın işleri gözden geçir veya hayalini kurupta gerçekleştirdiğin planlarını sırala. Göreceksin bir sonraki aşamada sana yol gösterici olacaklar.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir Yanıt

  1. Bazen öyle anlarım oluyo ki bıkkınlık geliyo her şeyden herkesten. Bi suçluluk psikolojisi aldı basını bende gidiyo. Ayrıca dazamanıımı aala verimli kullanamıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.