Nörobilişsel Psikolojik Hastalıklar Üzerine Bir Derleme

Psikiyatri çok geniş alana yayılmış bir bilim dalıdır. İnsanların doğasından farklı ve rahatsız edici davranışlarına neden olan hastalıkları inceler. Bu tür hastalıklar fizikler hastalıkların da yan etkileri olabilmektedir. Psikolojik hastalıklar hastada tekrar eden rahatsız edici düşünceleri (Zihinsel), agrasif davranışları (Davranışsal),başkalarının göremediği eşyaları ve varlıkları görmeyi (Algısal) ve yoran ve ağrılara sebep olan (Fiziksel) şikayetleri ortaya çıkarır.  Çok sayıda psikolojik hastalıklar bulunmaktadır. Nörobilişsel Psikolojik Hastalıklar bunlardan birisidir. Peki bu hastalık nedir? Kimlerde görülür? Nasıl tedavi edilir?

Nörobilişsel Psikolojik Hastalık Nedir?

Nöroloji, sinir sisteminde, beyinde, beyin sapında, omurilik ve çevresinde anatomik veya fizyolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkan bozuklukları inceleyen bilim dalıdır. Bilişsel, biliş ile ilgili olan demektir. Yani nörobilişsel psikoloji, zihnin davranışlardaki bozukluklarını inceler. Nörobilişsel psikolojik hastalıkların kaynağı beyin yapısında veya fonksiyonlarında oluşan bozukluklardır. Hafızamız, bir şeyleri aklımızda tutabilmemiz, problem çözebilmemiz, bir şeyleri algılayabilmemiz nörobilişsel bir kabiliyetimizdir. Bunda bir bozukluk olması durumunda ortaya nörobilişsel psikolojik hastalıklar ortaya çıkar. Nörobilişsel psikolojik hastalıklar Derilyum, Major Nörobilişsel Bozukluk ve Hafif Nörobilişsel Bozukluk olmak üzere üçe ayrılır.

Deliryum, birkaç saat veya birkaç gün içerisinde kendini ortaya çıkaran, belirli bir konu üzerine dikkati verememe, odaklanamama, dikkati sürdürememe ya da yeni bir konuya geçememe gibi bilişsel yetilerde azalmanın görülmesiyle ortaya çıkan ruhsal bir hastalıktır. Bu bozukluğu da çevresinde olup biteni algılamada güçlük çekme, azalma, bu yetiyi tamamen kaybetme; dilde, algıda, bellekte değişiklikler takip eder.

Majör nörolojik bozukluk, birden fazla bilişsel alanda, daha önceki mevcut duruma göre belirgin bir şekilde gerileme görünmesidir. Dikkat yetisinin karmaşıklaşması, hafıza-bellek-öğrenme yetisinin azalması, dili etkin kullanamama gibi bilişsel olguların gerilemesi olarak gözlenir. Bu alanlarda gözle görülür geirleme ardından tek başına temel işleri yapamamayı getirir.

Hafif nörobilişsel bozukluk, majör nörolojik bozuklukta görülen bütün bozuklukların çok belirgin olmayan şekilde görülmesidir.

Kimlerde Görülür?

Alzheimer hastalarında, Parkinson hastalarında, travmatik beyin hasarı görmüş kişilerde, beyni etkileyen enfeksiyon hallerinde, çok alkol kullanımında, beyin-damar hastalıkları (serebrovasküler) olanlarda, HIV Enfeksiyonu olanlarda, Lewy Body demans nedenirye, Prion hastalığından içiri, Huntington hastalarında ve madde bağımlılarında Nörobilişsel Psikolojik Hastalıklar görülür.

Nasıl Tedavi Edilir?

Maalesef tamamen bir tedavisi olmayan bu psikolojik hastalığın aza indirilmesi için yapılması gereken iki şey vardır. Hangi hastalığın sebep olduğunu bulup, bu hastalığı tedavi etmek. İkincisi de, psikolojik testler ve tedavilerdir.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.