Kadın Beyni Hakkında 7 İlginç Gerçek

Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki kadınların beyni üzerine bir yazı yazmak beni oldukça ürkütür. Çünkü ne deseniz eksik kalacaktır. Yüzyıllardır süren kadın-erkek beyni ve hormonel yapısı üzerine çalışmalar, beynin karmaşık yapısı sebebiyle günümüzde hala son haline ulaşamadı.

Bu sebeple kendisi de kadın olan Dr. Louann Brizendine’nin kitabından alıntılar yaparak size bunula ilgili ilginç birkaç bilgi aktarmak istedim.

 

  • Erkek Beyni Daha Büyük

Erkeklerin beyni kadınların beyninden %9 daha büyüktür. Bu alan farkına rağmen kadın ve erkek eşit miktarda beyin hücresine sahiptir. Sadece bu hücreler kadın beyninde daha yoğun biçimde paketlenmiştir. Daha küçük bir kafatasına korseyle sıkıştırılmış gibi.

19. yüzyıl bilim adamları bu bilgiyi kadının erkekten daha az zihin kapasitesine sahip olduğu yönünde yorumlamıştı. Ancak bu bilginin günümüzde kabul görmediğini söyleyebiliriz. Bu durumda fillerin beyin ağırlığı düşünüldüğünde en zeki canlıların filler olması gerekir.

 

  • Âdet Dönemi ve Değişim

Âdet gören bütün kadınlarda kadın beyni her gün biraz değişir. Beynin bazı kısımları her ay biraz değişime uğrar. Beynin bazı kısımları ise her ay %25 oranında değişir. İşler kimi zaman çok zorlaşabilir ancak çoğu kadın bu değişimin altından kalkabilir.

Ayın çoğu haftasında zeki, üretken ve iyimser davranan bu kadınlar, kalan günlerde beyinlerine akın eden hormonlar nedeniyle geleceğin belirsiz olduğu hissine kapılarak kendilerinden ve içinde bulundukları durumdan nefret eder hale gelebilirler.

 

  • Kadınlar Daha Çok Depresyona Giriyor

Yapılan araştırmalar kadınların erkeklere oranla iki kat daha fazla depresyona girdiğini gösteriyor. Bu farkın çeşitli sebepleri ortaya atılıyor. Kimileri bunu kadının toplumdaki kimliği ve erkek egemen bir toplumda yaşamamız sebebiyle böyle yorumluyor. Kimileri ise erkeklerin depresyonda olduklarını gizlemeleri sebebiyle rakamın bu denli farklı olduğunu söylüyor. Ama bu açıklamalar tatmin edici sonuçlara ulaştırmıyor

 

  • Kadın beyni Erkek Beyninden Daha Hızlı Gelişiyor

Ergenlik döneminde daha fazla östrojen, daha az testosteron salgılayan beyinleri erkeklere oranla iki yıl daha önce gelişir. Bunula birlikte duyarlılıkta artış, stres, duygu ve cinsellikle ilgili beyin yapılarının büyümesi gerçekleşir.

 

  • Kadınlarda işitme ve Dil Daha Faklı İşliyor

Beynin işitme ve dil merkezinde kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla nörona sahip. Duygu, hafıza merkezi (Hipokampüs) daha geniştir. Bu kadınların genel olarak duygularını ifade etmede ve duygusal olayların detaylarını hatırlamada daha iyi oldukları anlamına geliyor. İlk buluşmanın detayını erkeklerden daha iyi hatırlamalarının temel sebebi de budur diyebiliriz.

 

  • Östrojen Kadınları Şekillendiriyor

Östrojen kadın beynine hücum etmeye başladığı anda, kadınlar duygularına ve iletişime -telefonda saatlerce konuşmaya ve arkadaşlarıyla alışverişe gitmeye- yoğunlaşıyor. Bu sırada testosteron tarafından ele geçirilen erkek beyni daha iletişime kapalı hale gelerek. rekabeti saplantı haline getiriyor.

Kariyerlerine karar verme noktasında geldiklerinde kadınlar daha ciddi ve yalnız çalışma gerektiren, insanlarla az iletişim içinde olunan konulara ilgilerini yitirmiş oluyorlar.

Kadın beyni sosyal yetenekler, derin arkadaşlık bağları kurabilme, yüzleri okuma konusunda muazzam yetenekle dünyaya gelir. Erkeklerden farklılaşan en belirgin özellikleri bunlardır desek sanırım yanılmış olmayız.

 

  • Kadınlar Yüz Okumada Doğuştan Yetenekli

Karşıdaki kişinin yüz ifadesinde, ses tonunda duygusal durumdan kaynaklanan değişimleri fark etme ve sözsüz ifadelerdeki ipuçlarını yakalamada erkeklere göre çok daha yetenekliler. Kadın beyni iletişimin en ince ayrıntılarını kavrama üzerine evrimleşmiş gibidir.

Yüz okumadaki bu durum binlerce yıllık evrimin bir sonucudur.Mağarada da yaşasanız, şehirde de yaşasanız eğer yüzleri ve ses tonlarını okayabilirseniz bir bebeğin neye ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Sizden daha güçlü ve saldırgan erkeğin size zarar verme ihtimalini önceden kestierbilirsiniz.

 

Klinik Psikolog Barış Gürkaş

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.