Çocukta Okuma Alışkanlığı

İlk okuma yazma öğrenildikten sonraki okuma becerileri çok kritik öneme sahiptir. Çocuk okumayı öğrendikten sonra iki türlü durum ortaya çıkabilir. Ya okumak için çok heveslidir ya da okumaktan tamamen sıkılmıştır. Çünkü çocuğun üzerinde bu konuda büyük bir baskı vardır. Bu baskı aile öğretmen tarafından olabilir. Bu dönemde çocuğa serbest zaman tanınabilir ama bu süre uzatılmamalıdır.
Okuma alışkanlığı kazandırmak kolay bir beceri değildir ve uzun süreli takip gerektirir. Çocuklar bu yaşta somut işlemler döneminde olduklarından uzun vadeli ya da soyut gelecek planlarından hoşlanmazlar. Bunu neden söylüyorum; genellikle anne babalar kitap okursan gelecekte başarılı olursun gibi söylemler içinde olabiliyor. Böyle vaatler çocukların kafalarında anlamsız bir yapıya dönüşebiliyor. Çünkü bu dönemdeki çocuklar “Gelecek ne?” , “Başarılı olmak ne?” gibi sorulara yanıt vermekte zorlanıyor.

-Öncelikle onun dikkatini çeken kitaplar seçmelisiniz. Piyasada çok fazla kitap var ve hepsi mükemmel diyemeceğim. Çocuğunuzun dikkatini çeken ve uzmanlar tarafından çocuğun yaşına uygun bulunan kitaplara yönelin. Kitabı bitirdikten sonra onu somut olarak ödüllendirin.
Uzun vadeli okuma alışkanlığında ise öğretmeniyle işbirliğine gidin. Ben öğretmen olarak bu konuda basit bir çizelge hazırlayarak olumlu sonuçlar elde ediyorum. Haftalık çizelge içinde her güne küçük bir boyama koyuyorum, çocuk her akşam okuduktan sonra onu boyuyor ve karşısına velisinin imzasını attırıyor. Haftalık olarak kontrol ediyorum ve o kitabın bir kısmını ona anlattırıyorum. Okuduğu bir kitap için 5 tırtıl halkası alıyor, bu tırtıl sayısı 100’e ulaştığında kelebeğe dönüşüyor ve onun istediği bir şeyle onu ödüllendiriyorum.

Siz de buna benzer ya da farklı teknikler uygulayarak okuma alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Ama dediğim gibi, her teknik her yaş dönemine uymuyor. Örneğin bunu bir 8.sınıf çocuğuna uygulamaya çalışırsanız başarılı bir sonuç alamazsınız. Çocuğunuzun yaş dönemine, ilgilerine, zevklerine dikkat ederek seçimler yapmanız yararınıza olacaktır.

Meral Kortarla

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.