Zamanın Çok Hızlı Geçmesinin Nedeni

Eğer bugünlerde zamanın çok hızlı geçtiğini hissediyorsanız, zaman yönetimine daha çok ihtiyaç duyuyorsanız, bunun psikolojik bir açıklaması olabilir.
Dr Aoife McLoughlin teknolojik yaşamlarımızın zaman algımızı nasıl etkiliyor olabileceğini inceleyen bir psikolog.

Dr McLoughlin: “Teknolojiyle ve teknoloji merkezli toplumlarla etkileşimde bulunmanın hız ayarlarımızı arttırdığına dair belirtiler keşfettim. Bu durum daha hızlı çalışmamıza yardım ederken aynı zamanda da zaman tarafından bastırılmış gibi hissetmemize yol açıyor. Yaşam temposu hızlandıkça öznel kullanılabilir süre hissimiz düşüşe geçiyor.”

Bu sonuçlar teknolojiyi sık kullanan kişilerle nadiren kullanan kişiler arasında karşılaştırmalı yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Psikolog Dr McLoughlin, her zaman online olan kişilerin gerçekte 50 dakika geçmişken sanki 1 saat geçmiş gibi hissettiklerini keşfetti. Bu da insanların online olmayanlara göre çok daha fazla zaman “kaybettiklerini” düşünüp onları strese sokmaya eğilimine giren bir durum.

Psikolog Dr McLoughlin: “Burada söylemek istediğim geri adım atmaktan ziyade bahsettiğim şeyin gerçek ölçülebilir bilişsel bir temeli olduğu; artık biraz durup çiçekleri koklamak için bilimsel bir nedeniniz var.”

Henüz bu psikolojik etkilerin olumlu mu olumsuz mu olduğunu bilmiyoruz ve Psikolog Dr McLoughlin de emin değil: “Bana kalırsa bu durum zamana bağlı stresi arttırabilir ve bu da kalp hastalıkları ve daha pek çok şeyin öncülü olabilir. Zamana bağlı yüksek derece stres ayrıca hem kadınlar hem erkekler arasında gözle görülür biçimde distresle ve çalışan kadınlarda depresyon düzeyinin ilerlemesiyle bağlantılıdır. Olumlu pencereden baktığımızda ise daha hızlı işleme yapabilmenin pek çok konuda yararlı olduğunu söyleyebiliriz.”

Bazı eski alıştırmalar zamanın çok hızlı geçtiği algısını değiştirmeye yardımcı olabilir: “Meditasyon ve dikkatlilik anda kalmaya – asıl saatin değişmez olduğunu ve daha aslında hızlı geçmediğini anlamaya yardımcı olabilir.”

 

Selmin İrem

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.