Utangaçlıktan Kurtulmanın 6 Yolu

Utangaçlıktan kurtulmanın yolunu mu arıyorsunuz? Ya da çevrenizde sosyalleşmekte zorlanan bir tanıdığınıza bu konuda yardımcı mı olmak istiyorsunuz?

Sosyal anksiyete, depresyon ve alkolizm’den sonra görülen üçüncü en yaygın psikolojik bozukluktur. İnsanların % 13’ü sosyal anksiyete bozukluğu tanı ölçütlerini karşılamaktadır ve bu insanların % 90’ı hayatlarının belirli bir döneminde utangaçlık  yaşadığını söylüyor. Bu iyi bir şey midir ? Sosyal kaygı değiştirilebilir bir durumdur. Bu altı ipucuyla başlayın, bunları birer birer test edin ve nelerin değiştiğini görün. Şunu söyleyebiliriz ki bunlar bir kovayı doldurmak için akan damlalardır, ancak bunları tekrar tekrar yaparsanız kovanızı cesaretle doldurmaya başlarsınız. Böylece utangaçlıktan kurtulmak için ilk adımı atmış olursunuz.

  1. GEREKSİZ ENDİŞE

Endişe verici bir sosyal durumu öngörmek, gerçek olaydan hemen hemen her zaman daha kötüdür. Örneğin, şirket tatil partisini düşünüp haftalarca korktuktan sonra, aslında kapıya doğru yürümeniz bile rahatlatıcı bir şey olabilir ve bunu yaptıktan sonra sürpriz bir şekilde tahmin ettiğiniz kadar korkunç bulmuyorsunuz. Beyniniz sizi tehlike ve reddedilmekten korumak için tasarlanmıştır, ancak bazen denize doğru atlamak gibi en kötü senaryoya atlayabilirsiniz. Dolayısıyla, sosyal bir durumdan önce beynimiz bizi tehlikeye karşı uyarmak için yüksek sesle alarm verir.

Bu deneyi deneyin. Bir dahaki sefere gönülsüzce bir partiye katılmak, sınıf içinde veya bir toplantıda konuşmak zorunda kalmak ya da genellikle yapmaktan kaçındığınız bir şey için cesaretinizi artırmanız gerekiyorsa, beklentilerinizi gerçek deneyimlerinizle karşılaştırın. Ne için endişe ettiğinizi düşünün. “Kimse benim ne söylediğimi anlamayacak, aşağılanacağım” gibi düşüncelere sahip olabilirsiniz.  Daha sonra kendinize bunun gerçekte olup olmayacağı ihtimalini  sorun. Bir adamın ikinci kez ;  ‘’Ne’’ diye sorduğunu düşünün oysaki herkesin sizi duyuyor gibi göründüğünü biliyorsunuz. O anda hemen kötü düşünmek yerine, belki de çok kalabalık olduğu için yanlış duymuş olabileceğinizi düşünün.

Beyinlerimiz, olası felaketleri belirleme konusunda harika çalışır. Örneğin, “Kimse benimle konuşmayacak” fikrine kapılmak gibi. Ancak nadiren de olsa gerçeği söyleyebilir. “Birkaç dakika kendi kendime durup bekledikten sonra, İK’dan gelen bir adam aslında konuşmamdan keyif aldığını söyledi’’ diyebilirim.  Alarm çanlarınızın yüksek sesle sizi uyarmak için ayarlandığını anladığınızda, bir dahaki sefere bunu kontrol edebileceğinizi göstermek için teselli edici olabilir.

Sosyal anksiyete bozukluğunda en sık yapılan düşünce hataları.

2. BİR ROL ALMAK İÇİN GÖNÜLLÜ OLMAK

Büyük bir aile düğününden dolayı acı çektiğiniz için açık büfenin olduğu masanın altına gizlenmek istiyorsanız, sorumlu olan kişiden işlerin sorunsuz devam edebilmesi için ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin. Sosyal beceriksizlik genellikle tanımlanan bir role sahip olmakla hafifletilir. Katılımcıları konuk defterini imzalamalarını istemek için dolaşmak bile size orada olmak için bir neden verir. Fotoğraf çekmek için insan gruplarını toplamak  size bir amaç sağlar. Bir rol oynamak, insanlara yaklaşmak için pratik yapmanızı, gözlerin üzerinizde olduğunu deneyimlemenizi ve pratik yapma isteği sağlar. Bu uygulama her zaman öz güveni geliştirir. Hazır olduğunuzda (birkaç saat içinde veya birkaç yıl içinde), kendinize dönerek nihai role geçebilirsiniz yani kendiniz olabilirsiniz.

 3. UTANGAÇLIKTAN KURTULMAK İÇİN KENDİNİZİ BİRAZ İTİN

Bu ipucunun her iki kısmı da önemlidir. Mesela, sosyal kaygılı bir öğrenciyseniz, sınıfta daha fazla soru sorarak kendinizi zorlayabilirsiniz. Fakat küçük adımlarla başlamanız daha faydalı olacaktır. Önce ders asistanına sınıftan sonra bir soru sormak, ardından profesöre sınıftan sonra bir soru sormak, daha sonra bir gayri resmi sınav incelemesinde, daha sonra 10 kişilik bir seminerde soru sorarak daha sonra da büyük bir ders salonunda sorular sormayı deneyin. Yani suya doğru inmek için ilerlerken yavaş yavaş hareket edin.

4. UTANGAÇLIKTAN KURTULMAK İÇİN SORULAR SORUN

Birçok kişi sosyal durumlarda garip hissediyor çünkü söyleyecek hiçbir şeyinin bulunmadığını hissediyorlar. Açık uçlu sorular sormak faydalı bir tekniktir. (“Peki siz nasıl tanıştınız?” ya da “Bu dersi almayı düşünüyordum, o profesörü nasıl buluyorsun?”) Veya tavsiye isteyin (“İyi bir hafta sonu kaçışına ihtiyacım var “ya da” korkunç bir kitaptan vazgeçtim ve bir tane daha okumak istiyorum herhangi bir önerin var mı? “) Sonra, cevabın üzerine derinlemesine konuşabileceğiniz başka bir soru sorun. Birçok kişi hayatları ve deneyimleri hakkında konuşmaktan memnunuz olacak ve onlara bu fırsatı verdiğiniz için size teşekkür edecektir.

5. GÖSTERMEYE DEVAM EDİN

Facebook’ta gördüklerinizin aksine, ortalama bir Amerikalı sadece iki gerçek arkadaşa sahiptir ve neredeyse dörtte biri kendilerini tanımlanmış bir sosyal çevreye ait hissetmez. Eğer sıfırdan başlıyorsanız, umut edin ve bilmediğinize yönelin. Nereden başlayacağınızı merak ediyor musunuz? O halde ne yapmaktan hoşlandığınızı düşünmekle başlayın. Bunu yapmaya zorlanıyorsanız çocukken ne yapmaktan hoşlandığınızı düşünün. Ardından, cevaplarınıza dayanarak, kendinizi küçük ve sizinle aynı insanların olduğu bir gruba katılmaya yöneltin. Bir seferlik bir etkinlik yerine büyük bir şehir festivaline katılın.

Çizmekten hoşlanıyor musunuz? Bir yarıyıl süren sanat dersi alın.  Koşuyu seviyor musunuz? Koşu kulübünde bir topluluğa katılın ve salı akşamları düzenlenen koşuya katılın. Dinozorlar konusuna ilgili biri misiniz?  Yerel bir müzede gönüllü olun, aynı gönüllülerle tercihinize göre vardıyalı olarak çalışarak zaman geçirin. En önemli gösteriye devam etmektir. Havluyu daha önce atmaya meyilli olsanız bile, en azından bir mevsim için taahhütte bulunun.

6.GÜÇLÜ ŞEYLERİ YAPIN VE YARDIM İSTEYİN

Bir değişim için hazırsanız, iyi bir bilişsel-davranışçı terapist, kaygılarınıza yavaş ve güvenli bir şekilde karşı koymanıza yardımcı olabilir. O, size en kolay gelenden en zor gelene kadar, kaçındığınız şeylerden oluşan bir hiyerarşi inşa etmenizi isteyecektir. Sonra, aşamalı olarak çalışıp, hazır olduğunuzda bir sonraki seviyeye geçeceksiniz.

Sosyal kaygı, sizin tabirinizle utangaçlık hayatınızı yaşadığınız yola girer, ancak zamanla, uygulamayla  ve kendinizi istekli olmaya zorlamakla en iyisini elde edebilirsiniz yani başka bir tabirle kendi bedeniniz de rahat yaşama şansı yaratabilirsiniz. Utangaçlıktan kurtulmanın yollarını deneyin

 

Öykü Şahin

 

Kaynak:https://www.psychologytoday.com/blog/how-be-yourself/201605/6-ways-ease-shyness-and-get-yourself-out-there

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.