Terapistinizi Nasıl Seçmelisiniz?

Danışmanlık almak isteyen kişi için terapistini seçmek en zor iştir, sırf bu yüzden hastalar iyi bir tedavi alabilmek için bir çok terapist gezerler. Sonunda şanslı olup doğru kişiye gidenler sonuç alır, şanssızlar ise iyileşemeden elleri boş dönerler.

Ülkemizde terapiste ya bir öneriyle gitmekteyiz ya da birçok zaman internette karşımıza çıkan ilk kişinin uzmanlığını sorgulamadan, hatta kimi zaman diplomasını bile sorgulamadan iletişime geçmekteyiz. Karşımıza çıkacak olan diplomasız danışmanlar günümüz Türkiye’sinde aldıkları kısa kişisel gelişim kursları ile terapi yaptıklarını iddia etmekteler,  bu yüzden insanlara fazlasıyla zarar vermekteler.

Terapi hizmeti alabilmek için öncelikle gitmeniz gereken kişi psikolog ya da psikiyatrlardır. Bu kişilerin çalışma alanlarının ne olduğunu öncesinde öğrenmek tedavi sürecinin etkililiği açısından önemli olacaktır.

Ayrıca danışmanlık alabileceğiniz kişiler arasından seçeceğiniz kişinin en az yüksek lisans mezunu olması (psikolog için tercihen klinik psikoloji) tercih yaparken yanılma payınızı düşürecektir. Bunu öğrenmek için ise arama motorlarında yapacağınız küçük bir biyografi araştırması sizi sonuca ulaştıracaktır.

Bir sonraki adımda ise size uygun terapi yaklaşımını seçmek olacaktır. Bu konuda işiniz daha da zorlaşıyor. Bu noktada size yardımcı ve yönlendirici olabilecek kişilerden biri ise terapistiniz olacaktır. Örneğin siz bir depresyon problemiyle geldiyseniz en uygun teknik bilişsel davranışçı teknik iken kendinizi keşif ve varoluş üzerine destek almak istiyorsanız bu başka teknik olacaktır.  Bu noktada ilk seansta sizi başka uzmana yönlendirebilir ya da uygun görürse kendisi devam edebilir. Gideceğiniz uzmanın en az yüksek lisans seviyesinde olması ve etik anlayışının olması bu konuda sizi yönlendirmesinde belirleyici olacaktır.

Ayrıca öncesinde size uygun olarak gördüğünüz bir psikoterapi tekniği araştırdıysanız ve karar verdiyseniz randevu alırken telefonda uygulanan tekniği öğrenebilirsiniz.

 

Psikolog Barış GÜRKAŞ

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.