Terapistim Ne Kadar Faydalı?

Günümüzde zaman zaman hepimiz bir psikoterapiye ihtiyaç duymaktayız. Hangi terapistin ve terapinin size uygunluğunu anlamak uzmanlık alanınıza girmediği için, bazı küçük bilgilerle az da olsa fikir sahibi olabilirsiniz.

Araştırmalar gösteriyor ki terapistinizle kuracağınız iş bilirliği ve uyuşma tedavi sürecinde uygulanan teknikten daha önemli. Bu noktada bunu oluşturmada büyük görev terapiste düşse de, bir o kadar da danışan çabalamalıdır. İngiliz terapist Phillip Hodson’ a göre, terapistiniz teoride mükkemmel bir bilgiye sahip olsa bile yeterli empati yapmadığı sürece sonuç çok başarılı olmayacaktır.

Terapistinizin Özellikleri

Danışmanlık hizmeti almaya başlamadan önce hangi özelliklere sahip bir terapiste ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Bu kendinizi rahat hissedeceğiniz cinsiyette terapist de olabilir, yaş tercihinizde olabilir. Çok basit bir seçimmiş gibi görünse de bazı durumlara karşı ön yargılarınız var ise, öncesinde belirlemek bazen faydalı olabilir. Ancak ülkemizde bu tercihi yapabilecek kadar çok fazla uzman bulamayabiliriz

Sonrasında, psikiyatri yönlendirmeli geliyorsanız doktor ne tarz bir yaklaşımın size iyi geleceğini bilerek yönlendirecektir. Örneğin bilişsel davranışçı terapi, psikanaliz, grup terapisi gibi, ancak ilk kez ve yönlendirmesiz geliyorsanız neyin size daha yakın olduğunu artık bir çoğumuz internet aracılığı ile araştırır olduk.

Doğru psikolog seçimi yapmış mıyım?

Terapi kişinin özel hayatını psikoloğuyla paylaşabilmesi aracılığıyla gerçekleşmekte, kişi zaman zaman bunu paylaşmakta zorlanabilir, ancak belli zaman sonra hiç yol kat edemediğini hissettiğinde, bu süreci sorgulaması gerekebilir.

Bir süre terapiste devam ettikten sonra, kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

   Kişisel sırlarınızı paylaşırken kendinizi rahat hissedebiliyor muyum?

   Size olan tutumu, yaklaşımı  size ne hissettiriyor?

   Ona güveniyor musunuz?

   Sizin iyi olmanızı önemsediğini hissediyor musunuz?

Peki, iyi bir terapistin başlıca özellikleri nedir?

   İyi bir dinleyicidir, iyi bir yönlendiricidir.

   İyi analiz eder

   Empatisini ve anladığını belli eder.

   Sizinle ders verir gibi konuşmaz

   Terapiden beklentilerinizi ve değiştirmek istediğiniz şeyleri sorar

   Terapi ve süreçle ile ilgili kaygılarınızla ilgilenir, bilgilendirmede bulunur.

İlerleme kaydetmenin örnekleri

  1. Kişinin hayatının daha rayına oturduğuna ve hayatının kontrolünü eline almaya başladığına dair bir his
  2. Artan bir özgüven ve kişinin hayatında yol almaya başlamasına dair belirgin bir his
  3. Sadece hastanın değil arkadaşlarının, ailesinin de kişideki davranışsal değişimleri görebilmesi
  4. Kişinin kendini ve davranışlarını daha iyi anlaması

Bu işaretlere ek olarak kişinin kendine “Bu seanslardan paramın karşılığını alabiliyor muyum?” diye sormasında da yarar var. Tabi ki bunlar, sormak ve güvenmek için çok öznel sorular. Yine de bunu “Aynı psikolog ile devam etmeli miyim?” sorusuna cevap ararken bir rehber olarak düşünebilirsiniz.

Bunlara ek olarak her hastanın sorması gereken belli sorular var.

1) Terapistim beni ve terapide bahsettiğim endişelerimi dinliyor mu?

2) Terapistim benim hakkında konuştuğundan daha çok kendi hakkında mı konuşuyor? (Okuyuculardan terapistlerinin zamanı kendi hayatları hakkında konuşarak harcadıklarına dair şikâyetleri çok sık duymam gerçekten şaşırtıcı)

3) Seansların bir planı veya odak noktası yok gibi mi gözüküyor? Seanslar bir konudan başka bir konuya mı atlıyor ve terapiye gelme sebebimle pek bir alakası yok mu?

Tabi ki bu hasta tarafından kullanılan bir savunma sistemi olabilir ama yine de terapistin üstüne düşen hastaya tekrar odaklanmaktır.

Ben hastalara terapistleriyle konuşmalarını ve durumun içinden çıkamadıkları zaman bu endişelerini anlatmalarını öneririm. Bazı insanlar bu öneriyle tatmin olmuyor çünkü terapistlerinin duygularını inciteceklerinden ya da terapistlerini sinirlendireceklerinden korkuyorlar. Bu endişelere cevap olarak iyi bir terapistin her zaman kabul edebilen ve hatta hastalarının sinirine ya da şikâyetlerine açık olacağını belirtiyorum. Ayrıca, terapistin de hastaya gidişatla ilgili nasıl hissettiğini sorması her zaman için iyi bir fikirdir.

Eğer psikolog ile bunları ve diğer konuları tartışmaya imkan yoksa harekete geçmenin ve yeni bir psikolog bulmanın zamanı gelmiş demektir. Sonuçta hiçbir hasta, hiçbir yol kat etmemek ya da açıkça konuşmanın terapistin hislerini inciteceği korkusuyla terapistin hislerini korumak için para ödemiyor.

Psikolog Barış GÜRKAŞ

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.