Stressiz Bir Hayata Merhaba Deyin!

Stressiz Bir Hayata Merhaba Deyin!

Her gün, hepimiz stresle baş etmek zorundayız. Stressiz bir yaşantı günümüz dünyasında neredeyse imkansız görünüyor. Fakat stres faktörlerinin tamamını hayatımızdan çıkaramasak da stresle baş etmek mümkün. İşte stressiz bir hayatın kapılarını açan 4 önemli ipucu.

  1. DÜZENLİ OLUN

Stres oluşumundaki en önemli faktörlerden birisi yaşamımızı düzene koymaktan kaçınmamızdır. Hayatımızın her noktasında meydana gelebilecek olan düzensizlikler stres oluşturabilme potansiyeline sahiptir.

Örneğin uykunuzu düzene sokamıyorsanız bu bir süre sonra stresli uyanmanıza sebep olmaya başlar. Düzenli ve yeterli uyuduğunuzda ise rahatlamış ve keyifli olarak güne başladığınızı fark edeceksiniz.

Aynı şekilde dengeli ve düzenli beslenmeli, düzenli olarak spor yapmalısınız. Spor yapmak gözünüzü korkutmasın, her gün yapacağınız yarım saatlik yürüyüşlerin sizi ne kadar rahatlattığına inanamayacaksınız.

Tüm bu yaşamla ilgili genel düzenlemelerin yanında, sosyal hayatınızı, iş hayatınızı ve ilişkilerinizi de düzenlemeniz gerekir.

Bu süreçlerde düzensiz, kararsız, çelişkili tutumlar sergilerseniz bunların stresli günler olarak geri dönmesi kaçınılmaz olacaktır.

  1. KABUL EDİN

Tüm düzenleme çabalarınıza rağmen eksiklikler ve aksaklıklar tabii ki olacaktır. İnsan hayatı mükemmel değildir ve bizler her zaman hataya açık durumdayız. Bunu göz önünde bulundurursanız mükemmeliyetçi olmanın size faydadan çok zararı olacağını tahmin edebilirsiniz.

Her şeyi eksiksiz ve harika şekilde yerine getirmeniz neredeyse imkansızdır, böyle olmasına çabalamanız sadece sizi yıpratacaktır.

Mükemmeliyetçilik en önemli stres kaynaklarından birisidir.

Stresten uzak bir yaşam sürmek istiyorsanız hatalarınız olabileceğini ve yapmış olduğunuz hataları kabul etmelisiniz.

Hataların çözülmesi, eksiklerin tamamlanması için en kestirme yol bunları kabul edip, nasıl çözeceğinize odaklanmaktır.

Bu durumu bir stres faktörü olarak düşünmek çözüm sürecinde sizi sadece yavaşlatır ve yıpratır.

  1. HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN

Yapmak istemediğiniz her şeye hayır demeyi, yanlış yapıldığını gördüğünüz her şeye dur demeyi öğrenmelisiniz. Unutmayın bu sizin hayatınız ve bu hayatı sadece bir kez ve şimdi yaşıyorsunuz.

Yapmak istemediğiniz şeyleri yapmak sizi her zaman strese sokacaktır. Hem yapıyor olduğunuz işi hakkıyla yapamazsınız hem de bu işin süresi boyunca mutsuz ve stresli olursunuz. Bu da sizin için yine bir yıpranma sürecini işaret eder.

Eğer bu hafta sonu o filme gitmek istemiyorsanız bunu belirtin, eğer ilişkinizi bitirmek istiyorsanız artık bitirin. Sizi sıkan ve bunaltan her şeyi bitirmek sadece sizin elinizde. Hayır demeyip devam ettiğiniz tüm sorumluluklar sadece sizi yıpratır. Karşınızdakiler sizin rahatsız olduğunuzu bile fark etmiyor olabilir. Bu süreçte kendinize yardımcı olabilecek sadece siz varsınız.

  1. YAŞADIĞINIZ ANIN KEYFİNİ ÇIKARIN

Elde etmek için çabaladığımız başarıların peşindeyken hayatın ne kadar kısa olduğunu ve ne kadar çabuk geçtiğini fark etmiyoruz. Bir hedefi gerçekleştirdiğimizde hemen kendimize yeni bir hedef koyuyoruz ve bu sefer onun peşinde koşmaya başlıyoruz. Bu döngü asla bitmiyor.

Fakat burada yanlış olan bizim ulaştığımız hedeflerin tadını çıkarmadan yeni hedeflere odaklanıyor olmamız.

Bir hedefe ulaşmanın en güzel yanı, ona ulaşmanın hazzını yaşamak ve bu başarıyı kutlamaktır. Hedeflerinize ulaştığınızda biraz hayatın karmaşasına ara verin ve bunun zevkini çıkarın. Kendinizi ödüllendirin.

Hayatı stres içinde yaşamaktansa keyif içinde yaşamak size de iyi gelecek.

Bırakın olumsuzluklar yaşanmaya devam etsin, siz çözebileceklerinizi zaten çözeceksiniz, tabii ki her şeyi çözemezsiniz o zaman da elinizden geleni yapmış olmanın bilinciyle yaşadığınız anın keyfini çıkarmaya odaklanın. Çünkü her an sadece bir kez yaşanacak.

E. Naz Aykar

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.