Sosyal Medyanın Davranışlarınız Üzerindeki Etkisi

Gençlerin incelendiği yeni bir araştırmanın bulgularına göre, gençlerin sosyal medyada kendilerinin ya da kendi akran çevrelerinin çok beğeni alan fotoğraflarını gördüğü zamanki  beyin aktivasyonlarının tıpkı çikolata yerken ya da para kazanıldığındaki beyin aktivasyonları ile aynı olduğu görülmüştür.

13-18 yaşları arasındaki 32 gence, popüler fotoğraf paylaşım uygulaması olan Instagram’a benzer küçük bir sosyal ağa katıldıkları söylendi. UCLA’nın Ahmanson-Lovelace Beyin Görüntüleme Merkezindeki bir araştırmada, araştırmacılar, her gence ait 40 fotoğraf da dahil olmak üzere 12 dakika boyunca bir bilgisayar ekranında 148 fotoğraf gösterip beyin aktivitelerini fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme veya FMRI kullanarak analiz ettiler. Her fotoğraf aynı zamanda diğer gençlerden alınan beğeni sayısını da gösterdi ancak gerçekte; beğenilerin sayısı araştırmacılar tarafından belirlendi. İşlemin sonunda, katılımcılara araştırmacıların beğeni sayısına göre bir fotoğrafın beğenilmesine karar verdikleri söylendi.

Beyin görüntüleme merkezindeki bir araştırmacı ve Çocuk Dijital Merkezi’nin UCLA şubesinde olan baş yazarı Lauren Sherman, “Gençler kendi fotoğraflarının çok sayıda beğeni aldığını  gördüklerinde, beyinlerinin çeşitli bölgelerinde aktivasyon gördük” demiştir.

Sherman’a göre , özellikle aktif olan bölgenin beynin ödül bölgesinin bir parçası olan striatum’un nucleus akumbens adlı parçası olduğunu söyledi. Bu ödül bölgesinin özellikle ergenlik çağında hassas olduğu düşünülmektedir. Araştırmacılar gençlerin fotoğraflarının çok sayıda beğeni aldığını gördüklerinde, beyinlerinin sosyal beyin ve görsel dikkat ile bağlantılı bölgelerinde aktivasyon oluştuğunu gözlemledi. Gençlerin bir fotoğrafı beğenip beğenmediklerine karar verirken, fotoğrafın sahip olduğu beğeni sayısından oldukça etkilendiği görüldü.

Gençlerin yarısına çok beğeni alan diğer yarısına da az beğeni alan aynı fotoğraflar gösterildi. Daha çok beğeni alan bir fotoğraf gördüklerinde, büyük olasılıkla kendilerinin  de beğenilerinin aynı yönde olacağını düşündüler. Gençler, akranlarının pek çoğunun ya da birkaçının onayladığına inandığı zaman, bu akranlar onlara yabancı bile olsa, bilgiye farklı tepki verdiler.

UCLA’nın Semel Sinir Bilimi ve İnsan Davranışı Enstitüsünde psikiyatri ve biyodavranış bilimleri profesörü Mirella Dapretto, gençlerin gerçek yaşamlarında daha fazla arkadaş etkisinde olduğunu düşünüyor.

Araştırmanın kıdemli yazarı Dapretto,  “Araştırmaya katılan gençler birbirlerine yabancı olsa da yine de akran etkisine karşılık veriyorlardı. Onların uyum isteklilikleri hem beyin seviyelerinde hem de beğenmeyi seçtikleri şeylerde görüldü, ” dedi. Yine Dapretto “Gençler onlar için önemli olan kişiler tarafından beğenilen resimlerini gördüklerinde, bu etkinin onlar için gerçek hayatta artacağını beklemeliyiz”  der.

Çalışmaya katılan gençlere;  “riskli”  fotoğraflar dahilinde provakatif giysiler giyen sigara ve alkol kullanan gençlerin fotoğrafları, yiyecek ve arkadaşların olduğu fotoğraflar ve “nötr” fotoğraflar gösterildi.

UCLA’da bir psikoloji profesörü olan Patricia Greenfield; “Nötr, riskli ve hatta kendi fotoğraflarının da olduğu her üç tür fotoğraf için de daha çok beğeni alan fotoğrafları daha az beğenseler bile yine de seçerlerdi” dedi. UCLA Çocuk Dijital Medya Merkezindeki çalışmanın diğer üst düzey yazarı ise “Özellikle kendi resimlerini incelerken çoğunluğun etkisine göre karar vermeleri akran onayının önemini ortaya koyuyor” dedi.

Gençlerin, tarafsız fotoğraflar ile karşılaştırıldığında riskli fotoğraflara baktıkları zaman beyin dorsal anterior singulat korteks, bilateral prefrontal korteksler ve lateral parietal korteksler de dahil olmak üzere, bilişsel kontrol ve yanıt inhibisyonu ile ilişkili alanlarında daha az aktivasyon görüldü.

Dapretto, bu beyin bölgelerinin karar alma sürecinde yer aldığını,bizim belirli faaliyetlerde bulunmamızı engellediğini veya bize yeşil ışık yakabildiklerini söyledi.

Riskli davranışları gösteren fotoğrafları görmenin, beynin ilerlemeyi başlatan bölgelerindeki aktiviteyi azalttığını, belki de gençlerin “dikkatli ol” filtrelerini zayıflattığını gösteriyor.

(Bu çalışma Association for Psychological Science’ın Psychological Science dergisinde yayınlanmıştır.)

 

Çeviri: Psikolog Öykü Şahin

Kaynak : https://www.psychologicalscience.org/news/releases/social-media-likes-impact-teens-brains-and-behavior.html#.WN_IzfQ8XqA

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.