Sosyal Anksiyetede Bilişsel Terapinin 5 Faydası

Bilişsel terapi uygulamanız demek, beyninize dünyadaki şeyleri görmenin ve öğrenmenin yeni bir yolunu öğretiyorsunuz demektir.

Bilişsel terapi diğer pek çok yararının yanında size hararetli ve fazla heyecanlı düşünme biçiminizi yavaşlatmayı ve inançlarınızın akılcı olup olmadığını değerlendirmeyi öğretir. Bu sayede de sağlıklı ve akılcı bir biçimde düşünmeyi öğrenme yoluna girmiş olursunuz.

İşte bilişsel terapinin en önemli 5 yararı

1. Daha mantıklı olursunuz

Sosyal anksiyete ile oluşan otomatik olumsuz düşünce ve hislerin beyninizi kontrol etmesine izin vermek yerine rasyonel düşünür ve mantıklı şeylere inanırsınız.

2. Düşünme sisteminizi kontrol etmeyi öğrenirsiniz

İstenmeyen düşünceleri engellemenizi sağlayacak stratejiler öğrenirsiniz, makul ve sağlıklı düşünmeye başlarsınız.

3. Kendiniz hakkındaki inançlarınız değişir

Düşüncelerinizin kontrolünü elinize aldığınızı hissettikçe kendiniz hakkındaki inanç sisteminiz değişmeye başlar. Kendinize olan inancınız artar ve güven duygunuz gelişir. Buda sosyal anksiyete ile mücadelede en önemli aşamalardan birisidir.

4. Sakinleşir ve rahatlarsınız

Sosyal anksiyete terapisinde öğrendiğimiz ilk şey anksiyeteye geçmişte verdiğimizden farklı bir şekilde cevap vermektir. Bundan sonra anksiyete bizi dehşete düşürüp korkutamaz. Ona karşı soğukkanlı ve sakin bir tutum sergilemeyi öğreniriz. Daha rahat ve daha az kaygılı olarak durumu idare etmeyi öğreniriz.

5. Daha iyi sonuçlar umarsınız

Geçmişimizdeki tecrübelerimiz yüzünden bizim için her şeyin kötü sonuçlanacağını bekleyerek yaşamaya alıştık. Şimdi ise, inanç ve düşüncelerimiz değiştikçe, daha rasyonel şekilde ümit etmeye başladık. Beklentilerimiz mantık ve sağduyuyla daha uyumlu olmaya başlıyor. Sonuç olarak, gerçekleşmesini umduğumuz şeyler, gerçek oluyor.

Bilişsel terapiyle tekrar tekrar kendimizi sorgularız; eski inançlarımız mantıklı mıydı değil miydi? Gerçeklere dayanıyorlar mıydı? Yoksa onlarca yıldır inandığımız ve bir kere olsun sorgulamadığımız şeyler miydi? Gerçek doğru ne?

Diğer insanlardan aldığımız geri bildirimleri dinliyor muyuz yoksa yalnızca kendi içsel negatif yargılarımızla mı hareket ediyoruz? Yıllardır kendi beynimizi yıkamış olmamız mümkün mü?

Eski otomatik olumsuz düşünce ve hislerimiz beynimizde dönüştürülebilir. Hiç onları durdurdunuz mu? Bazı şeylerin sizin düşündüğünüzden farklı bir açıklaması olabileceğini düşündünüz mü? Endişelenmek ve korkmak için aslında hiçbir geçerli sebep olmama olasılığını hesaba kattınız mı?

Düşünceler inançlarımızı değiştirir ve sonra da beyinde fiziksel değişiklikler meydana gelir. Beyin görüntüleme teknolojisini kullanarak beyindeki değişiklikleri gösteren araştırma çalışmalarına göre; düşüncelerimiz ve inançlarımız farklıysa beynimiz de farklılaşıyor.

Farklı sonuçlar ummayı öğreniriz çünkü artık geçmişte inandığımızdan farklı şeylere inanıyoruz.

Farklı sonuçlar umduğumuzda da farklı sonuçlar ortaya çıkıyor.

Beyin nasıl cevap vereceği konusunda tarafımızdan eğitilen tarafsız bir objedir. Bilişsel terapi beyni rasyonel olması için eğitiyor.

 

Selmin İrem

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.