Rüyaların Psikolojisi

 

Uyku, dış uyaranlara karşı bilincin tümden ya da bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı doğal dinlenme durumu olarak tanımlanabilir.  Uyku kelimesini görünce otomatik olarak “ beş dakika daha ya” diyenleri duyar gibiyim. Evet, yalnız değilsiniz. Çoğumuz bu cümleyi hemen hemen hafta da iki üç kere kullanıyoruz!

Uyku denince tabiiki aklımıza hemen Rüyalar geliyor. Rüya nedir? Rüya tam olarak, görsel ve işitsel algı ve duyguların toplamıdır. Peki, karabasan ve kabuslar hayatımızın ne kadarında bizimle beraber yaşıyor? Hadi, şimdi kabusların neden ve nasıl oluştuğuna bakalım. Hemen hemen hepimizin kan ter içinde uyandığı geceler olmuştur, Tam da, Koşarak uzaklaşmak istediğimiz, tekrar uyumaktan çekindiğimiz anlardan bahsediyorum. Hatta ve hatta O kadar çok işlemiştir ki o korku içimize, bazı kişiler için “ kabusum oldu” ifadesini bile kullanırız. Kabuslar bilinçaltımızda oluşan ve geceleri de ortaya çıkan kısa metrajlı korku filmlerimizdir.

 

 

Neden Kötü Rüya Görüyoruz?

Kaygı ve stres, kullanılan ilaçlar ve alkol gibi unsurlar sonucu,kabuslar ortaya çıkabilir. Peki siz gördüğünüz o kötü rüyadan uyandıktan sonra hangi duyguları hissediyorsunuz? Şimdi, oturun ve soluklanın, kabus gördükten sonra ne yaptığınızı ve ne hissettiğinizi düşünün. Tabiiki hemen hemen korku ve alttürevlerini hissettiğinizi tahmin edebiliyorum. Sizin de hayatınızın içine işleyen böyle anılarınız büyük ihtimalle vardır.

Bir çok rüyayı biz yalnızca hayal gücümüzle sınırlıyoruz. Rüyalarımıza kadar yansıyıp, onlarla yüzleştiğiniz şeylerin hepsi senin, benim ve diğerlerinin hikayeleridir. Kendinizi uyandığınızda daha iyi hissetmek için nasıl bir değişime ihtiyacınız var farkında mısınız?

 

Kötü Rüya Görmeyi Nasıl Durdurabiliriz?

Benimle birlikte bilinçaltınızı yönetmeye ne dersiniz? Gelin, soluk soluğa uyandığımız, su içmeden kendimize gelemediğimiz şu berbat hissi yenelim. Rüyalar, bilinçaltımıza en hızlı ve en güçlü etki eden mekanızmadır. Uyandığınızda daha iyi hissetmenin, büyük ölçüde sizin elinizde olduğunu biliyor musunuz? Unutmayın, Her geminin bir kaptanı olduğu gibi, sizin geminizin kaptanı da tam olarak sizsiniz. kendi hikayenizi, kendi rüyalarınızı kendiniz oluşturun!

Hadi, şimdi bir kalem kağıt alıp, hedef rüyamızı belirleyelim. Hedef rüyanız, ‘Ne görürsem Mutlu olurum ya da ben ne görmek istiyorum.’ Gibi soruların cevaplarından oluşsun. Eğer uyumadan önce belirlediğimiz hedef rüyalarınızı okursanız, Bu şekilde bilinçaltınızda bir şeyler şekillenmeye başlayabilir ve kendi rüyanızı, kendi bilinçaltınıza kodlayabilirsiniz. Her rüya, sizin hikayenizdir ve siz bu hikayede gerçek bir kaptan olabilirsiniz.

 

 

 

Gizem Zaralı

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.