Rüyalarda Neden Ahlak Dışı Davranırız?

Rüyalar bizim arka bahçelerimizdir. Üzerine çok fazla şey söylense de, içeriğini tam olarak henüz keşfedebilmiş değiliz. Geçmişte rüyalar yoluyla tanrısal mesajlar iletildiğine inanılırken; günümüzde, gördüğümüz rüyaların bizimle ilişkili olduğunu biliyoruz.

Jung, kuramında bazı rüyaların özel mesajlar içerebileceğini söylese de, bugün geçerli bakış açısı rüyaların geçmiş yaşantılarımızla ve bilinçaltımızla ilişkili olduğu yönünde.

Rüyalarla ilgili bilimsel kanıtlar, geçmişten gelen yanlış bilgilerin üstünü örtemeyecek kadar azdır. İnsanlar halen rüyalara çeşitli anlamlar yüklemekteler ve düşler aracılığıyla çevrelerine dair bilgi edinmeye çalışmaktalar. Bir rüya içeriğini oluşturan tüm malzeme, bir biçimde yaşantıdan türemiştir; yani rüya içinde yeniden üretilmiş ya da anımsanmıştır, hiç değilse bunu tartışılmaz bir olgu olarak kabul edebiliriz (S.Freud, 1914).  

Peki, rüyalarımızda neden istemediğimiz davranışlarımızı kontrol edemiyoruz?

Rüyada Ahlak

Rüyalarımızda kendimizi  kural bozan, ahlak dışı davranan, saçma cinsel birliktelikler yaşayan bir durumda görebiliriz. Bunları yaparken de kendimizi hiç engellemeyiz.  Hatta kimi zaman yan yana hayal bile etmenin sizi utandıracağı kişilerle, kendinizi cinsel ilişki yaşarken görebilirsiniz.

Düşlerde kurallar, sağduyu, örf ve adetler devre dışı kalır. Rüya esnasında günlük hayatın kuralları rüya anında geçersiz hale gelir. Sadece ilkel güdülerimiz devredeymiş gibi hareket ederiz.

Rüyada gördüğümüz ahlak dışı kavramların, az da olsa suçluluk hissettirdiğini inkar edemeyiz. Bildiğimiz gibi bu öğeler ve onların değerlendiriliş biçimi, sofu ve azizlerin, her çağda, kendilerinin sefil günahkârlar olduklarını itiraf etmelerinin nedenidir (S.Freud, 1914).

Rüyadaki bu durum kimimizi rahatsız etse de, bence bunun insanın doğasını dengeleyici bir  işlevi bulunmakta.

 

Psikolog

Barış GÜRKAŞ

İstanbul 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.