Psikolog Sizinle İlgili Ne Düşünüyor?

Pek çok insan için bir psikoloğa gitmek zordur. Kişi için telefon açmak, randevu almak, kendini randevuya hazırlamak başı başına zor adımlar olabilir. İlk defa bir psikologla konuşuyor olmak ve kendini rahat hissetmek insanlar için bir problem teşkil ediyor. Bu konu hakkında konuştukları zaman anlaşılıyor ki asıl çekindikleri şey psikologlarının onlar hakkında ne düşündüğü. Öyleyse psikologların danışanları hakkında ne düşündüğüyle ilgili kaygılar ve gerçeklerden bahsedelim.

 

  •  İçinde Bulunduğum Durum Utanç Verici Olduğu İçin Bana Gülecekler

Kadınlara söylüyorum; ilk jinekolog tecrübenizi hatırlayın, ne kadar gergin olduğunuzu. Büyük ihtimalle sizden daha yaşlı ve bilgili İnsanlar size utanılacak bir şey olmadığını, doktorun neler neler gördüğünü ve bunun çok normal bir şey olduğunu söylemiştir. Aslında bu hikâye psikologlar için de geçerli. Yani psikoloğunuz muhtemelen sizin aklınıza gelemeyecek kadar çok şey görmüştür. Siz hikâyenizin utanç duyulacak bir şey olduğunu düşünüyorsunuz ama psikoloğunuzun hikâyenizi dinledikten sonra dehşete düşmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Zaten psikologların işi; farklı farklı durumlar duyup bunları yargılamaksızın kişiye yararlı ve profesyonel destek sunmaktır. Bu psikologların zamanla öğrendiği asıl yeteneklerinden biridir.

 

  •  Sorunlarım Herkesin Kulağına Gidecek

Psikologlarla ilgili en temel şey (birkaç istisna dışında) anlattığınız şeylerin tamamen gizli kalmasıdır. Yani her şey siz ve psikoloğunuz arasındadır; başka kimseyi alakadar etmez. Anneniz, sevgiliniz, en yakın arkadaşınız veya eşiniz bile ağzı sıkı psikoloğunuzdan bir şey öğrenemez.

 

  •  Çok Kötü Bir İnsan Olduğumu Düşünecekler

Hepimiz hata yaparız, yanlış ve kötü kararlar alırız ve yaptığımız şeylerden pişman olabiliriz. Psikologların çoğu, kendilerine gelen insanları yargılamakla zaman harcamaz. Onların asıl meşguliyetleri söyleyeceklerinizi dinlemek, size yardım etmeye çalışmak ve seansın temposunu ayarlamaya çalışmaktır.

 

  •  Delirdiğimi Düşünüp Beni Tımarhaneye Kapayacaklar

Bu önyargıya çok sık rastlayabiliriz. Gerçek şu ki; herhangi bir zihinsel hastalığı olan kimseye “deli” tanısı koyulmaz ve psikologlar da dolaplarında bir deli gömleği bulundurmaz. Bir insanın bu şekilde gözetim altına alınmasının bir sebebi varsa o da hastanın kendisine veya başkasına ciddi ölçüde zarar verme eğiliminde olduğunda buna engel olma amaçlıdır. Yani sebep böyle ciddi bir şey olmalıdır; aynı kadınla yedi kere ayrılıp barışmak, annesinden nefret etmek ya da işinden istifa etmeyi istemek değil.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.