Psikolog Nedir? Nasıl Psikolog Olunur?

Psikolog nedir sorusunu kelime anlamıyla “Ruh-bilimci” olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde malesef psikolog nedir sorusunun cevabı halk arasında hala tam olarak bilinmemektedir. Psikologlar hakkında halk arasında deli doktoru, kişilikteki bozuklukları ilaçla tedavi eden kişi, insan sarrafı, tek bakışta insanların kim olduklarını anlayan kişiler gibi yanlış tanımlar yapılsa da psikologlar aslında bu yanlış inanışlardan çok daha farklı işler yaparlar. Bununla da birlikte insanlar psikologa gitmenin gereksiz olduğunu, eğer giderlerse yanlış anlaşılacaklarını ve yargılanacaklarını düşünebiliyorlar. Bu durum da kişilerin psikolog nedir sorusuna olan bakış açılarını, yardıma ihtiyaçları olduğunda bir psikologtan yardım alma şanslarını etkiliyor. Oysa ki psikologlar mesleki bilgilerini insanların yaşadığı sorunları çözmek için kullanır, danışanlarını yargılamadan onlara fayda sağlama amacı güderler.

PSİKOLOG NEDİR VE NE İŞ YAPAR?

Psikologların çalışabilecekleri alanlar çok geniştir. Devlette veya özel kliniklerde, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, şirketlerde, okullarda ve bunlar gibi birçok yer ve alanda çalışabilirler. Hatta bu örnekleri daha da artırmak mümkün. Psikologlar genel olarak psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar, bunlara çözümler üretirler. Bu bağlamda da psikolojiye dair bilimsel araştırmalar yaparlar. Bireylerin mesleki uyumlarının, kişiler arası iletişim becerilerinin geliştirilmesine olanak sağlarlar. Kişilere yaşadıkları sorunlar hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlarlar. Danışanlara terapi uygulayarak ruh hallerinde iyileşme amaçlarlar. Ancak her psikoloğun terapi yapabilmesi söz konusu değildir. Psikologların terapi yapabilmek için klinik psikoloji üzerine uzmanlık yapmaları gereklidir.

PSİKOLOG NASIL OLUNUR?
Psikolog olmak için üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Sonrasında yüksek lisans ile çeşitli alanlarda uzmanlaşmanız mesleki açıdan daha da yetkin hale gelmenizi sağlar. Psikoloji bölümlerinde yüksek lisans, günümüzde psikologlar için olmazsa olmazlardandır. Yüksek lisans yaparken seçeceğiniz bölüm, uzmanlaşacağınız alana göre gelecekteki mesleğinizi belirleyecektir. Klinik alanda ilerlemek ve psikoterapi yapmak istiyorsanız klinik psikoloji yüksek lisansı yapmanız, şirketlerde çalışmak istiyorsanız endüstri psikolojisi alanında yüksek lisans yapmanız, anaokulları ve kreşlerde çalışmak istiyorsanız gelişim psikolojisi gibi alanlarda yüksek lisans yapmanız mesleki olarak yeterli hale gelmenizi sağlayacaktır.

PSİKOLOG MAAŞLARI NE KADAR?
Meslek seçimlerimizi yaparken en çok düştüğümüz hatalardan biri de güçlü yönlerimizi keşfederek başarılı olacağımız alanlara değil, çok para kazanacağımızı düşündüğümüz alanlara yönelmek. Buna benzer bir durum olarak, kişinin psikolog olmak istemesinin temel sebebinin çok para kazanmak olması kişiyi hayal kırıklığına uğratacaktır. Her zaman atladığımız bir gerçek var ki; çok para kazandıran iş yoktur, mesleğini iyi yapan insanlar vardır. Siz yaptığınız işi kendinizi vererek, iyi şekilde yaptığınız sürece aranan bir uzman olacaksınız ve hayat standardınız da o oranda artacaktır.
Örnek vermek gerekirse, Bodrum’da yaşayan ve yakın zamanda hayatını kaybeden Bodrum Sandaletçisi Ali Güven’i düşünelim. Onun sandeletleri için Holywood’tan bile sipariş alması, dünyanın en ünlü insanları için sandalet yapması sandaletçiliğin çok kazandıran ve karlı bir iş olduğu anlamına mı gelir? Ali Güven Bodrum Sandaleti’ni dünyada en iyi yapan kişi olması sebebiyle bu üne ulaşmıştır. Hedefine parayı koymak yerine tutkusunu koymuştur.
Hedefinize sadece parayı koyduğunuzda ulaşmak istediğiniz noktada yeterince mutlu olamayacağınızı size garanti edebilirim. Çünkü bu doğru yapılandırılmış bir mutluluk projesi olmayacaktır.

PSİKOLOG ÜCRETLERİ NE KADAR?
Psikolog ücretleri psikoloğa gitmek isteyenler için merak edilen bir başka başlık. Bu alanla ilgili net bir rakam söylemek neredeyse imkansız. Herkes kendince bir rakam belirlemiş durumda ve bunun belli bir standardı henüz yok. Devlet hastanesine veya özel hastanelere giderseniz ücretlerin bir kısmı SGK ile karşılanabilirken, özel kliniklere gitmeyi planlarsanız ücretin tamamını kendiniz karşılamanız gerekecektir. Psikolog ücretleri ile ilgili net bir şey söylemek mümkün olmasa da, seans süreleri ile ilgili net bir şey söylemek mümkün. Etkili bir seansın süresi günümüzde minimum 45 ile 50 dakika arasındadır.

PSİKOLOG İLE PSİKİYATRİST ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Her iki uzman da ruhsal sağlık alanında çalışmaları ve isim benzerlikleri sayesinde birbirleriyle çok karıştırılmaktadır. Bu sebeple psikolog ve psikiyatrist arasındaki farkı kabaca aşağıda sıraladık. Psikolog nedir? Psikiyatrist nedir?

  • Psikologlar üniversitelerin Psikoloji bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayıp “psikolog” olarak mezun olurlar. Psikiyatristler ise tıp fakültelerinden “tıp doktoru” olarak mezun olurlar, sonrasında psikiyatri üzerine uzmanlık yaparlar.
  • Psikiyatristler fizyolojik, biyolojik, duygusal ve davranışsal sorunlardan kaynaklanan şikayetleri ilaç yoluyla tedavi etmeye çalışırlar.
  • Psikologlar duygusal ve davranışsal sorunlardan kaynaklanan sıkıntıların, zorlukların nedenlerini araştırarak kişinin psikolojik sağlığına kavuşmasını sağlar. Kişilerin düşünce sistemini analiz ederek ve terapi uygulayarak daha iyi hissetmelerini sağlar.
  • Psikologlar ilaç yazamazlar, konuşarak terapi yaparlar ancak psikiyatristler yöntem olarak daha çok ilaçla tedaviyi kullanırlar.

Psikologlar ve psikiyatristler hakkındaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.