Psikolog Nasıl Seçilir?

Gün içinde çevremizdeki insanların çok mutsuzum, artık yaptığım şeylerden zevk alamıyorum, uyku problemleri yaşıyorum, artık çocuklar ile başa çıkamıyorum, eşimle problemler yaşıyorum gibi sorunlarını çok sık duyar olduk. Bilinçlenen aileler ve bireyler sorunları aşabilmek için psikolojik destek alma yolunu seçmekteler. Ancak nereye, kime gidecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip değiller.

Psikolojik destek almaya niyetlenmiş bir kişi için psikolog seçmek en çok zorlanılan ve hata yapılan kısımdır, sırf bu yüzden hastalar iyi bir tedavi alabilmek niyetiyle bir çok psikolog gezerler. Psikolog arayışının sonucunda, şans eseri ya da bilinçli olarak doğru psikoloğa gidenler sonuç alır, şanssızlar ve iyi araştırma yapmadan gidenler ise iyileşemeden elleri boş dönerler.

Diyebilirsiniz ki doğru psikoloğa gitmek için bunca çabayı neden sarf ediyoruz? Sarf etmeniz gerekiyor, çünkü terapiyi nereden doğru alabileceğinize dair herhangi bir yönlendirme mevcut değil.

Psikolojik destek anlamında, hizmet alabilmek için başvurmanız gereken kişi ya psikolog ya da psikiyatr olmalıdır. Bu kişilerin uzmanlık alanlarını tedaviye başlamadan öğrenmek, tercih yapmanızı kolaylaştıracaktır. Bununla bir
likte psikiyatr ve psikologlar(klinik psikolog) sıklıkla birlikte çalışmaktadırlar. Kimi zaman psikolog terapi yaparken, eş zamanlı olarak psikiyatr ilaç tedavisini uygulamaktadır.

Bir sonraki adımda ise size uygun terapi yaklaşımını seçmek olacaktır. Bu konuda işiniz daha da zorlaşıyor. Bu noktada size yardımcı ve yönlendirici olabilecek kişilerden biri ise terapistiniz olacaktır. Örneğin siz depresyon problemiyle geldiyseniz en uygun teknik bilişsel davranışçı terapi iken, kişilik bozukluğu için psikiyatristin gözetiminde bir tedavinin olması daha uygun olacaktır. Bu noktada terapistiniz ilk seansta sizi başka uzmana yönlendirebilir ya da uygun görürse kendisi devam edebilir.

Ayrıca öncesinde size uygun olarak gördüğünüz bir psikoterapi tekniği araştırdıysanız ve karar verdiyseniz randevu alırken telefonda uygulanan tekniği öğrenebilirsiniz.

Ülkemizde terapiste ya bir öneriyle gitmekteyiz ya da birçok zaman internette karşımıza çıkan ilk kişinin uzmanlığını sorgulamadan, hatta kimi zaman diplomasını bile sorgulamadan iletişime geçmekteyiz. Artık Google’da ilk sayfada çıkan terapist, ilk aradığımız terapist oluyor, ancak onun ilk sayfada çıkması iyi terapist olduğu anlamına gelmiyor. İnterneti iyi kullanan bir terapist olduğu anlamına geliyor. Karşımıza çıkacak olan diplomasız danışmanlar günümüz Türkiye’sinde aldıkları kısa kişisel gelişim kursları ile terapi yaptıklarını iddia etmekteler, bu yüzden insanlara fazlasıyla zarar vermekteler.İşte bu yüzden gideceğiniz psikoloğu ve uyguladığı tekniği önceden araştırıp size uygun olup olmadığına karar vermek sizi doğru noktaya yönlendirecektir.

 

Psikolog Barış Gürkaş

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.