Psikolog mu Psikiyatrist mi? Farkı Nedir?

Psikolog ile psikiyatrist arasındaki fark birçok insan için günümüzde hala yapılamamaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden birisi ise isimlerinin bu denli benzer olması. Bu denli karıştırılması sebebiyle bu yazıda sizler için ikisi arasındaki farkı anlatmaya çalışacağım. Ayrıca psikolog ve psikiyatrist arasındaki farkı sadece videoyu dinleyerek de bir miktar öğrenebilirsiniz.

Sokakta herhangi biri ile konuştuğumuzda ruh sağlığı konusundaki ön yargılarını gözlemleyebiliyoruz. Yani psikolog desteği almak onlar için fişlenme gibi algılanıyor. Sanki terapi odasına girdiklerinde deli olarak damgalanacaklarını düşünüyorlar. Özellikle de erkekler psikolog veya psikiyatrist desteğine ihtiyaçları olmadığını bütün sorunların üstesinden kendilerinin gelebileceklerini düşünüyorlar.

Ne Zaman Psikolog veya Psikiyatrist Desteği Almalıyım?

Destek almaktan bu denli kaçınan kişiler ne oluyor da destek almaya karar veriyorlar?

Ruhsal, psikolojik sorunları hayatlarını zorlaştırmaya başladığında, sosyal ilişkileri ve aile yaşantıları kötüleşmeye, iş yapış şekilleri ve motivasyonları istedikleri şekilde ilerlememeye başladığında  kişiler bir anda psikolojik destek alma eğilimine girebiliyorlar. Çünkü böyle durumların kendi başlarına geldiğinde ne kadar da acı verici bir durum olduğunu deneyimlemiş oluyorlar. Sonrasında beliren hayattan zevk alamama, ilişkilerin kötüye gitmesi destek alma yolunda kişiler için itici güç oluyor.

Psikolojik Destek İçin Kime Gitmeliyim?

Psikolojik Destek almak isteyen kişi için kime gideceği konusu kafasını en çok kurcalayan konu oluyor. Bunun en büyük sebebi ise, piyasada psikolojik destek verdiğini öne süren bir sürü uzman görünümlü kişinin bulunması. Bunlar genellikle klinik psikolog ya da psikiyatristlerin yaptığı etkiyi alternatif yöntemlerle uygulamaya çalışan sözde uzmanlar oluyor.

Eğer sözde uzmanlara takılmadan psikiyatrist ya da klinik psikolog desteği almaya karar verdiyseniz bu sefer hangisini seçeceğinize karar vermekte zorlanıyorsunuz. Bu noktada sıklıkla duyduğumuz cümle ise “Ben ilaç kullanmak istemiyorum bunu terapiyle halledebilir miyiz?” oluyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bazı durumlarda terapinin başardığı değişimi ilaç başaramazken, bazı durumlarda ise terapi ile değişemeyecek durumları ilaç desteği ile daha iyiye götürebilmekteyiz. Bu demek oluyor ki ilacın ve terapinin kullanıldığı yerler psikolojik duruma göre değişebilirken, birçok zaman ilaç ve terapi bir arada kullanıldığında etkili bir sonuç elde ediyoruz.

Bu sebeple klinik psikolog ve psikiyatrist birçok zaman işbirliği içinde çalışmalıdır. Bu noktada ilaca ya da terapiye ihtiyacınız olup olmadığına gittiğinizde uzmanınıza danışmalısınız.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.