Partnerinizle Tartışmayı Yönetmenin 6 Yolu

Her çift farklılıklara sahiptir. Sorunları olduğu zaman bazıları tartışma bazılarıysa çözümü zamana yayma ihtiyacı duyarlar.

Kendinizi nasıl ifade edip sakinleştirebileceğiniz öğrenilebilen bir yetenektir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1. Size ne olduğunun farkında olun

Soğukkanlı kalabilmeyi öğrenmek için ilk adım sizdeki ruh hali değişimini adlandırmak ve kabul etmektir. Kalp atışlarınızın hızlandığını, başınıza ağrı girdiğini ya da midenizin düğümlendiğini fark etmeniz gidişat için önlem alma konusunda önem arz eder.

2. İhtiyaca Birlikte Karar Verin

Tartışmaya ara vermeye ihtiyacınız olması durumunda ne yapmanız gerektiğine birlikte karar verin.

Bir mola vermeye ihtiyacınız olduğunu belirten belirli sözcükler kullanın hatta bir el işareti bile yararlı olabilir. Diğer türlü, çiftler sürekli birbirlerine “sen çok akılsızsın, şu anda seninle konuşmuyorum” ya da “şu anda davranış şeklin …”  şeklinde cümleler kuracaklardır. “Şu an çok doluyum ve bir araya ihtiyacım var” ya da “Bu konuşma çok hararetli ve bir ara vermeye ihtiyacım var” gibi ifadeler kullanmak daha tarafsızdır ve ara vermeyi sağlama olasılığı da yüksektir.

3. Ara Verin

Bunalmaya başladığınızın ilk işaretinde partnerinizin ara vermeye ihtiyacınız olduğunu bilmesine izin verin. Ona bunu söylerken olabildiğince dikkatli ve anlayışlı olun. Partneriniz onun ihtiyaçlarını es geçtiğinizi düşünürse tartışmayı bırakma konusunda zorluk çekebilir ve bu ihtimal de oldukça yüksek. Bu yüzden, kaçmak yerine düşünceli davranarak karşılık verdiğiniz için böyle bir tutum sergilediğinizden emin olmasını sağlayın. İhtiyacınız olan şey hakkında dikkatli ve açık olun ve öyle hareket edin. Tartışmayı o an için sonlandırın.

 

4. Ona Fırsat Tanıyın

Partnerinizin ihtiyacı olduğu anda, siz kendinizi bunalmış hissetmeseniz bile ara vermesine izin verin

Umuyorum ki tartışma amacınız sesinizi duyurmak ve saygı görmeyi beklemektir. İkiniz de konuşurken sakin olursanız bu amaca ulaşma ihtimaliniz çok yüksek.

 

5. Dikkatinizi Başka Şeye Yöneltin

Ara sırasında neler olduğunu kabullenin, kendinize bu anlaşmazlık hakkında düşünmeden önce sakinleşmeye ihtiyacınız olduğunu söyleyin ve başka bir şey yaparak kendinizi meşgul edin.

Bir yürüyüş yapın, bir kitap okuyun, çocuğunuzla oynayın, zihninizi tartışmadan uzaklaştıracak ve kalp atışlarınızı yatıştıracak herhangi bir şeyi yapabilirsiniz. Anlaşmazlık hakkında düşünmeyi bırakmanızın ve siz ya da partnerinizin tekrar konuşmaya hazır olmasının aşağı yukarı 30 dakika sürmesini bekleyin.

 

6. Soruşturun, anlamaya çalışın

Ara vermeyi isteyen kişinin konunun devam etmesi gerekip gerekmediğini soruşturan, anlamaya çalışan kişi olması en iyisi. Ayrıca uygulama yapmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Burada açıkladığımız adımları uygulamak başta zor gelebilir veya eğreti durabilir. Zamanla tartışmadaki uyuşmazlıkların ve zor konuların üstesinden çok daha kolay gelmeniz mümkün olacaktır.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.