Panik Atak Tedavisi ve Belirtileri

Panik atak (Panik bozukluk) insanı oldukça çaresiz hissettiren bir rahatsızlıktır. Panik atak geçiren kişinin uzmana başvurma oranının diğer psikolojik sorunlara kıyasla daha yüksek olması çaresizlik hissinin en önemli göstergesidir. Bu noktada destek almak sorunun üstesinden gelebilmek için neredeyse zorunludur.
Panik atak geçiren kişinin yaşam kalitesi oldukça düşer, özellikle tekrarlayan ataklarda kişi bir daha panik atak geçireceğim düşüncesiyle korku ve kaygıları sürekli hale gelmeye başlar. Kişi atak geçirme ihtimali olan yerlere gitmekten kaçınır. Bu durum da onları sosyal ortamlarından uzaklaştırır, hayatlarını sınırlandırır. Bunlara maruz kalmamak için daha en başında destek almanız sorunun üstesinden gelebilmek için çok faydalı olacaktır.

 

 

Panik atağı daha iyi anlamak için aşağıdaki örneğe göz atmak tedavi arayışında bize yol gösterici olacaktır.

Zeynep bir gün yatağında yatarken bir anda çarpıntısının olduğunu hisseder ve gittikçe kalp atışlarının şiddetinin arttığını fark eder. Bu daha önce başına gelen bir durum değildir. Hatta ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyor olmanın huzursuzluğunu yaşamaktadır. Kalp atışlarının artmasıyla, göğsünün sıkıştığını ve nefes almakta zorlandığını hisseder.Panik halinde, ne yapacağını bilmeyerek dehşete kapılır. Bir anda titreme ile birlikte bütün vücudunu ter basmıştır. Zeynep atak boyunca kalp krizi geçiriyorum, ölüyorum herhalde düşüncelerinden kendisini alamamıştır bu da daha fazla panik yaşamasına sebep olmuştur.

Atak geçiren Zeynep öleceğini, kalp krizi geçireceğini düşünse de, panik atak ölüme kalp krizi geçirmeye sebep olan bir rahatsızlık değildir. Bize başvuran bazı danışanlarımız çıldıracağını, kontrolü kaybedeceğini düşünebiliyor ve bu düşünceler onların zihnini oldukça fazla panik atakkurcalıyor.

Panik Atak Tedavisi:

Panik atak, tedavisi olan ve sonuç alınabilen bir rahatsızlıktır. Ancak etkili yönteme ulaşabilmek bu rahatsızlığın üstesinden gelebilmek için önemlidir. Günümüzde panik atak tedavisinde en etkili yöntem bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisidir. Büyük oranda bu iki yöntem birlikte kullanılır. Bunun için her iki branş genellikle işbirliği içinde çalışır.

  1. Bilişsel Davranışçı Terapi:

Bu terapi yöntemi BDT uzmanlığını almış klinik psikolog tarafından kullanılan bir yöntemdir. Klinik psikolog dışında birinden bu terapiyi almanız sürecin sağlıksız ilerlemesine sebep olur.

Bu seanslar boyunca terapist bu rahatsızlığı yakından tanımanızı ve onunla mücadele ederken zihninizdeki yanlış inanışlarınızı düzeltmenizi sağlar. Ayrıca çeşitli uygulamalarla bunun üstüne gidip korkutucu durumla yüzleşme sürecinizde size eşlik eder.

2.  İlaç Tedavisi:

ilaç tedavisinin psikiyatrist tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Kişi uzman görüşü olmadan kesinlikle ilaca başlamamalıdır. Bununla birlikte kişi kesinlikle uzmanın onayı olamadan ilacı bırakmamalıdır.

Bu iki yöntemin birlikte kullanılması, yani klinik psikolog terapiyi yaparken, psikiyatristin ilacı düzenlemesi en etkili yöntem olarak görülür. İki yöntemin bir arada kullanılması sorunun üstesinden gelebilmek için en güçlü yöntemdir.

Panik Atak Belirtileri:

Sebebinin ne olduğu tam olarak bilinmemekle beraber, belirtileri ve tedavisi hakkında oldukça fazla bilgiye sahibiz.

Biz psikologların başvuru kitabı olan DSM4’e göre Panik Atak geçiren kişi aşağıdaki belirtilerin en az 4 tanesini göstermeli:

  • Atak anında çarpıntı ve kalp atışlarının hızlanması
  • Kişinin vücudunda terleme
  • Kişide titreme ve sarsılma
  • Atak anında kişide boğulma hissi, nefes darlığı
  • Kişinin soluğunun kesilmesi
  • Kişinin göğüsünde ağrı ya da sıkışma
  • Kişide bulantı  ya da karın ağrısı
  • Kişide baş dönmesi, sersemlik hissi
  • Kişinin derealizasyon ya da depersonalizasyon yaşaması
  • Kişinin denetimi yitireceği ya da çıldıracağı korkusu
  • Kişide ölüm korkusu
  • Kişide paresteziler (uyuşma ya da karıncalanma duyumları)
  • Kişide üşüme, ürperme ya da ateş basmaları

Eğer bu belirtiler birden çok kere tekrar etmeye başlarsa bu durum panik bozukluğa dönüşebilir. Panik atak tedavisi bu noktada çok büyük önem kazanır. Bu sebeple panik atak belirtileri erkenden farkına varılmalı ve üzerine gidilmelidir.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.