Otizmli Çocuklarda Diyetin Etkisi

Sosyal etkileşimde sınırlılık, iletişim, ilgi, imgelemde problem ve stereotipik davranışlar, otizmli bireydeki farklılıkları en iyi anlatan kavramlardır. Düşük işlevli otizmlilerde, bu bozulmaların tamamı gözlenirken, yüksek işlevlilerde ise çok az bir düzeyi gözlenebiliyor.

Bu bozulmaları kontrol edip, bireyi sosyal hayata adapte edebilmek için çeşitli yöntemler denenmekte. Özel eğitim, psikoterapi, ilaç tedavisi ve diyet uygulamaları bunların başında gelenleri. Aileler ise, tedavisi henüz olmayan otizme bir çare bulabilmek için sürekli araştırma içindeler. Bununla ilgili başta diyet olmak üzere duydukları her şeyi uygulamaya çalışmaktalar.

Aileler, diyet sayesinde otizmli bireyin davranışlarında ve beyin yapılarında olumlu değişimler yapabileceklerine inanmaktalar. Ancak guluten ve kazein diyetiyle problemi ortadan kaldırmak pek mümkün görünmüyor. Diyetin etkisi çok fazla kişi tarafından tartışılsa da, yapılan araştırmalar bunu pekte destekler nitelikte değil. Guliten ve kazein üzerine 15 makalenin incelenmesi sonucunda ortaya çıkan inceleme makalesinin sonuçları, diyetin etkisini bizlere daha somut göstermekte.

Bu analizin sonucu, otizmli çocuklara yaptırılan guliten ve kazein diyetlerinin etkili olmadığı yönünde. Bu tarz diyetler uygulanan otizmli bireylerde, davranış değişikliğinin geçici olduğu gözlenmiştir.

Günümüzde otizmli çocukların değişimi ve gelişimi için yeni yöntemler araştırsakta, en etkili yöntemin halen özel eğitim olduğunu görmekteyiz. Yine de diyet uygulanması gerekiyorsa da, bunu doktorunuzun önermesi gerekmektedir, aileler buna tek başlarına, doktorlarına danışmdan kalkışmamalıdır. 

Referanslar:
Review Gluten-free and casein-free diets in the treatment of autism spectrum disorders: A systematic review 

 

 

Psikolog

Barış GÜRKAŞ

İstanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.