Ne Zaman Psikoloğa Gitmeliyim?

Uzman psikologların uyguladığı psikoterapi yöntemi, son zamanlarda büyük bir ivme kazanmış durumda. Çoğu birey, psikolojik ilaçların yan etkileri olması dolayısıyla psikoterapiye başvuruyor. Bir çok hastalığın tedavisi, terapilerle mümkün!

Psikoterapi Nedir?

Terapist ve hasta arasındaki ilişkiyi temel alan bir iyileştirme yöntemidir. Hastanın izni olmadan hastanın durumunu, anlattıklarını başka şahıslarla paylaşmamak psikoterapinin en temel ilkesidir. Psikoterapi, çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ve duygusal zorlukları tedavi etmek için kullanılır. Amacı ise, rahatsızlık veren belirtileri kontrol etmek veya ortadan kaldırmaktır. Böylelikle hastanın daha işlevsel olması amaçlanır. Bununla birlikte psikoterapi dengeli, sağlıklı hissetmek ve anlamlı bir yaşam sürmek maksadı ile de başvurulan bir yöntemdir.

Bireyler; genel olarak problemlerini halledemedikleri halde bile, ‘kendim hallederim / kendim halletmeliyim’ düşüncesindedirler ama biliyorsunuz ki; kim olduğunuzu görmek için aynada kendinize baktığınızda, ayna size dışarıdan görüneni gösterecek. Kendinizi yine kendi gözünüzden görmüş olacaksınız ama bu bakış açısı kim olduğunuzu, neyi neden istediğinizi, verdiğiniz tepkileri, aldığınız kararları anlamanıza yardımcı olamayacak. Bu konuda yapılabilecek en etkili şeylerden biri, aklınızdaki soruları, düşünce ve duygularınızı, güvendiğiniz birine açmanız ve bunları kelimelere dökerken, kendinizi de duymanız…

Psikoloğa Ne Gibi Durumlarda Gitmeliyim?

Stres ve problemler herkesin hayatında etkilidir. Ayırıcı kriter, kişinin stresin üstesinden gelip gelemediğidir. Bu başlık altına nedenleri tek tek sıralamanın pek doğru olacağını düşünmüyorum. Genel olarak; hayatınızdaki kişilerden, kendinizden, çevrenizden memnun değilseniz, karar verirken zorlanıyorsanız, kendinizi sürekli suçluyorsanız, ilişkiniz de sorunlar yaşıyorsanız bir psikoloğa danışabilirsiniz.
Kendinizi daha fazla görmezden geldiğiniz takdirde; hayat kalitesinde bozulmalar, aile ve sosyal ilişkilerde zedelenmeler, iş performansında kötü yönde etkilenmeler başlayabilir. Kişi, yaşadığı ızdırabla başa çıkabilmek için madde kullanımına başlayabilir.Hatta uzun süren problemlerin içinde kişi kötüye uyum yapıp kayıplarının farkında bile varmadan kötüleşen hayat tarzına alışabilir.

Psikolog nasıl seçilir yazımızı gördünüz mü?

Psikoloğunuz size, kendinizi farklı bir gözden görebilme fırsatını sunarken, objektif ve yargılamadan sizin kendinizi daha iyi tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olabilir. Dolayısıyla kişinin kendinin tanıması ve ne zaman kendini aşan bir problemle karşılaştığını ve yardım alması gerektiğini bilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı bir zihinle, daha anlamlı bir hayat için psikoloğa gidebilirsiniz.

 

 

Gizem Zaralı

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.