Mutluluk ve Üretkenlik

Gün içinde, insan çeşitliliği kadar farklı bir çok soru ve sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Her tanının, hastalığın ölçütleri belirlenmiş olmasına rağmen kişinin onu anlamlandırma şekli en büyük farklılığı ortaya koyuyor. Bunların en temelinde de kişinin ihtiyaçları yatıyor. Bu yazıda sizlere tanılardan sıyrılarak, günlük hayatın psikolojisinden bahsedeceğim. Bunu da sizlerden gelen soruları yanıtlayarak yapmaya çalışacağım.

Soru 1: Mutluluk Nedir?

Bu soru her ne şekilde sorulursa sorulsun cevabını vermek çok kolay değil. Bunca yıllık insanlık tarihi boyunca, birçok buluş ve dönüşüme rağmen bu kavramı tam olarak anlayabilmiş değiliz. Günümüzde kurguladığımız hayatlarda, başarı hikayelerinde mutluluk kavramını tam olarak kurgumuza yerleştiremiyoruz. Kentleşme ve değişim o kadar hızlı ki, insanın adaptasyonu bu değişime ayak uyduramıyor.
Bunun en büyük sebebi ise; sonunda mutlu olacağımızı düşündüğümüz plana ulaşmak için gittiğimiz yolu önemsemiyor oluşumuz. Hayat yolculuktan ibaret, sonuçlar sizi o an mutlu eder, yolculuk ise sonuçtan çok daha uzundur. Örneğin; üniversiteyi hedefleyen bir öğrenci için lise hayatı çok da istenen bir dönem değildir. Kişi üniversiteye geldiğinde ise tek hedefi bir anda iş bulmak oluverir. İş bulduğunda ise yönetici olmak ya da kendi işini kurmak şekline dönüşür ve hedeflere odaklı bir hayat zamanın mayasını kaçırır.

Günümüzde birçok kişinin hayatı bundan farksız…

Bu yolculukta yapmanız gereken en önemli şey; deneyimlerinizi arttırmak ve içinde bulunduğunuz ana sıkı sıkıya sarılmak. Çünkü kişi mutlu anlarından bahsederken aslında deneyimlerinden bahseder.

Soru 2: Başlangıç, hedefler ve devamlılık ile ilgili durumlar…..?

Bu ve buna benzer sorular genellikle kişinin hayata bakış açısıyla çok ilişkilidir.Biri için hedef saygın bir insan olmak iken, diğeri için bu hedef sadece sınıf geçmek olabiliyor.
Ancak hedefiniz her ne olursa olsun, sürecin şu an itibariyle başladığını unutmamalısınız. Büyük hedefe giden bireyin her gününün kendine özgü hedefleri ve ödülleri olmalı. Ödül sadece sona değil en başa da eklenmeli. Örneğin; günlük yapılacaklar listesi oluşturup her gün listedekileri maksimum seviyede tamamlayarak içsel motivasyonunuzu sağlarken daha emin adımlarla hedefe ilerleyebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, günlük toplamda 6 hedef koyuyorsanız bunu yarıya yani 3 e indirin. Çünkü 6 hedef sizin üst limitiniz. Amaçladığınız yere ulaşmak için 3 küçük şeyi hergün düzenli yapmanız fazlasıyla yetecektir. Çünkü eskiden az olarak gördüğünüz 3 küçük şeyi yapmıyordunuz fakat bundan sonra yapabileceksiniz. Bunu yaparken de en önemlisinden başlamanızı öneririm.
Temel sorun hedefi gözümüzde çok büyütüyoruz, büyük bir hedefiniz olabilir; ancak bunu küçük parçalara bölersek başarı hissini de arttırmış oluruz. Bu aynı zamanda içsel motivasyonunuzu da arttırır.

Daha nice sorular ve cevaplar mevcut olmasına rağmen, yazıyı burada kesmem gerektiğini düşünüyorum, malum devir hız devri birçoğunuz buraya gelemeden yazıyı bırakacak. Bu sebeple yazıyı buraya kadar okuyan kişilerin yorumlarıyla bu yazı sürsün isterim.

Soru 3: Günümüz aşkları neden hayal edildiği gibi değil??

Psikolog Barış Gürkaş
Istanbul

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.