Mutlu İnsanların 4 Temel Alışkanlığı

Bir klinik psikolog olarak insanların bizden bekledikleri çoğu zaman somut, net ve belirgin çareler oluyor. Şunu yapmalısın, bunu yapmalısın şeklindeki yorumları her ne kadar uygulayamasalarda duymak istiyorlar. Duymak istediğiniz, yaparsanız hayatınızda değişikliğe yol açacak davranışları sizler için sıraladım. Bu davranışları terapilerimden, gözlemlerimden, kendi zihinsel süzgeçimden geçirerek sizlere sunuyorum. Değişim için çabalamanızı öneririm (Klinik Psikolog Önerilir).

1. Hayır demeyi öğrenin:

Hayır diyebilmeyi öğrenmek hayatı oldukça kolaylaştıracak bir alışkanlıktır. Birçok zaman hayır diyemediğimiz için kendi hayatımızı zorlaştırırken buluyoruz kendimizi. Yardım edemeyeceğimiz projelere girişiyor, gitmek istemediğimiz yerlere gidiyoruz.

İnsanlar hayır dediklerinde karşısındaki insanı kıracaklarını düşündükleri için yapamayacakları işleri üstlenirler, istemedikleri davranışlara maruz kalırlar. Ancak bu durum günün sonunda kişinin daha mutsuz olmasına, ilişkilerinin daha kötüye gitmesine sebep olur.

Hayır diyebilmek için ilk önce beden dilinizle, duruşunuzla hayır diyebilmelisiniz. Sonrasında hala “hayır” demeniz kabul görmüyorsa, bir neden sunmanız karşınızdakini ikna etmenizi sağlayacaktır.

2. Negatif İnsanlardan Uzak Durun:

Negatif insanlar hayata karşı bakış açımızı olumsuz etkilerler. Birçok zaman kendi hayatlarında da mutsuz olan bu insanlar, çevrelerindeki insanları da mutsuz edebilme yeteneğine sahiptirler. Çünkü stresin yayılmacı etkisi, girdiği ortamda herkesi bir anda sarabilir. Örneğin: Arkadaş ortamınızda gergin bir arkadaşınızın aranıza geldiği anları hatırlayın, nasılda herkes bir anda geriliyor.

Bu sebeple bu insanlardan uzak durmaya çalışmak sizi bir miktar da olsa koruyacaktır. Unutmayın siz psikolog değilsiniz.  Eğer uzak duramayacak bir ilişkiniz varsa, unutmayın bu olumsuz ruh hali sizinle alakalı değil.

3. Kimseyi Değiştirmeye Kalkmayın:

Psikoterapiler boyunca sıklıkla karşılaştığım bir diğer konu da, insanların bir diğer insanı değiştirmek için almaya çalıştıkları öneriler oluyor.

Örneğin:

  • Ben eşimi nasıl değiştirebilirim?
  • Çocuğumu nasıl değiştirebilirim?

gibi sorularla karşısındaki insanı değiştirmek için kendisini zorlayan hatta kendisini suçlayan insanlarla sürekli karşılaşıyorum.

Ancak psikologlardan karşısındaki insanı değiştirmek için öneriler duymak isteyen kişi, terapi süreci sonunda kendi davranış ve beklentilerini değiştirerek, karşısındaki insanın ona adapte olmasını sağlayarak başarıyor. Yani karşınızdakini değiştirmeye kalkmadan önce değişime kendimizden başlamamız gerekiyor.

4. Hayatınızı Başka İnsanların Hayatıyla Kıyaslamayın.

Kıyaslama günümüzde her zamankinden çok daha fazla karşılaştığımız bir durum. Bunun en önemli sebebi ise sosyal medyanın bu kadar hayatın içinde olması.

İnsanların hayatlarını sosyal medya yüzünden çok daha farklı algılıyoruz. Sosyal medyanın insanların teşhirci yanlarını çok daha fazla ortaya çıkarması, kişilerin yaşamadıkları hayatları yaşıyormuş gibi göstermelerine sebep olabiliyor. Bu durumda kendimizi başkalarıyla kıyasladığımızda daha eksik hissetmemize sebep olabiliyor.

İnsanları sosyal medya aracılığıyla bu derece kıyaslamaya iten sebebi çok iyi anlatan videoyu izlemenizi öneririm.

 

 

Klinik Psikolog 

Barış Gürkaş

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.