Kıskançlık ile Başa Çıkmanın İlginç Formülü

Kıskançlık hayatımızı negatif yönde etkileyen, istenmeyen ama bazen de engel olamadığımız bir duygudur. Birçoğumuz bu duyguyu hayatın bazı zamanlarında deneyimleyebiliyor.

Kıskançlık Neyin İşaretidir?

Kıskançlık duygusu birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bunlardan bir tanesi “rekabet”. Neden hiç iş yerinizdeki bir arkadaşınıza duyduğunuz kadar bir ünlü için aynı derecede kıskançlık hissi hissetmediğinizi düşündüğünüz oldu mu? Çünkü aslında rekabet içinde olduğumuz insanlara karşı bu duyguyu daha çok hissedebiliyoruz. Bir kişinin sıkı bir rakip olduğunu düşünmüyorsanız ve onu yenmek için kendi yetilerinizi sorgulamıyorsanız bu kişiyi zaten hiçbir zaman kıskanmazsınız.

Peki kıskançlığa karşı durabilecek bir davranış var mı?

Yeni bir araştırmaya göre böyle bir davranış var; daha cömert olan insanlar kıskançlığa karşı daha iyi korunuyor.

Diğer insanlara karşı verici olan kişiler aynı zamanda başkalarının sahip olduğu şeyler karşısında da daha az kıskançlık duyuyor.

Yani verici olmak, cömert insanların başkalarının kendilerinden daha iyi olduğu şeyleri görmenin depresif tarafıyla baş edebilmelerine yardım ediyor olabilir.

Bu sonuçlar insanların mutluluğunun kendi talihlerine ve başkalarının talihine göre nasıl değiştiğini araştıran bir çalışmadan elde edildi.

Araştırmacılar insanların mutluluğunu tahmin etmek için bir denklem geliştirdiler. Araştırmaya yön verenlerden Doktor Robb Rutledge şöyle açıklıyor: “Denklemimiz insanların sadece kendi yaşadıklarına bağlı olarak değil etraflarındaki diğer insanların yaşadıklarına bağlı olarak da nasıl mutlu olduğunu tahmin edebiliyor. Ortalama olarak diğer insanlar bizden daha fazla ya da daha az şey elde ettiğinde daha az mutluyuz; tabi bu kişiden kişiye değişebilen bir durum. İlginçtir ki bu denklem, bir kişinin başka biriyle az miktarda parayı nasıl paylaşabileceklerinin sorulduğu farklı bir senaryoda ne kadar cömert olacağını tahmin etmemizi sağlıyor. Eşitsizliğin mutluluklarını nasıl etkilediğine bağlı olarak hangi bireylerin fedakar olduğunu tahmin edebiliyoruz.”

Çalışma insanların kumar oynadığı ve kazançlarını başkalarıyla paylaşma şanslarının olduğu bir dizi oyunu içeriyordu.

Araştırmaya yön verenlerden Mr Archy de Berker: “…yabancılara karşı cömert olup olmamamız mutluluğumuzun günlük hayatımızda yaşadığımız eşitsizliklerden nasıl etkilendiğiyle alakalı. Fırsat verildiği zaman paralarının yarısını veren kişiler başka bir görevde eşitsizlikle karşılaşınca hiç kıskançlık hissetmediler ama suçluluk duygusu yaşadılar. Aksine tüm parayı kendine ayıranlar hiçbir suçluluk belirtisi göstermediler ama çok kıskandılar. Diğer bir deyişle, cömert olmak sizin için yararlı çünkü cömertlik kıskançlığı kontrol eder; başkalarının daha fazla şeye sahip olduğunu gördüğünüzde kıskanmamanızı sağlar.

Bu araştırma Nature Communications adlı dergide yayımlanmıştır (Rutledge et al., 2016).

Selmin İrem

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Diğer Yazılarımız

Psikolojik Testler

Psikolojik Testler Nelerdir ve Ne İşe Yararlar? Psikolojik testleri psikofiziksel davranışları, yetenekleri ve psikolojik problemleri ölçmek ve psikolojik performansları öngörmek için sistematik

Sınav Kaygısı

Sınavlarda katılımcılar arasında bir rekabet söz konusu olduğu için sınav kaygısı hissetmek normal bir duygudur. Özellikle gençler arasında yaygın olan sınav kaygısı,

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyetede kaygıyı tek bir konu üzerinden değil bir çok konu üzerinden yaşarız. Kaygı konuları çeşitlenmiştir ve yaygın anksiyete bozukluğu sebebiyle birçok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.